29/7/10

Α΄ Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Ξεκίνησε το Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου
Ποιητές και συγγραφείς από 19 χώρες έφθασαν σήμερα στην Τήνο για να συμμετάσχουν στο Πρώτο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ, που διοργανώνει από σήμερα για τρεις ημέρες η «Κοινωνία των (δε)κάτων» και το περιοδικό της «(Δέ)κατα» με τη στήριξη ευρωπαϊκού προγράμματος πολιτισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
"Ζούμε σε μια εποχή παράδοξη, σε έναν κόσμο περίεργο, όπου λατρεύονται περισσότερο οι ποιητές και λιγότερο η ποίηση, λέει ο διευθυντής των (Δε)κάτων Ντίνος Σιώτης και συστήνει μαζί με τον επίσης ποιητή Πάνο Καπώνη στο ευρύ κοινό διάσημους και λιγότερο διάσημους ταλαντούχους συγγραφείς και ποιητές από όλο τον κόσμο.
Απόψε δίνουν το στίγμα τους με ανάγνωση από έργα τους και το δικό τους σχόλιο για τη λογοτεχνία και την ποίηση της χώρας τους, οι Μεχμέτ Γιασίν από την Κύπρο, Αλίσια Στόλινκυς από τις ΗΠΑ, Νίκη Μαραγκού από την Κύπρο, Λουάν Τζούλις από την Αλβανία, Μόμα Ράντιτς από τη Σερβία, Γιάνα Μπούκοβα από τη Βουλγαρία και ο Τίτος Πατρίκιος και η Ερση Σωτηροπούλου.
Αύριο, καταφθάνει στο νησί ο θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, ζωγράφος Φερνάντο Αραμπάλ από την Ισπανία και ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Πιέρ Ασσουλίν από τη Γαλλία। Ήδη, στο νησί βρίσκεται ο Μάριος Μιχαηλίδης (Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου 2004), ο Φράνκο Λόι από την Ιταλία, ο Λέντο Ιβο από τη Βραζιλία και ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο από το Περού।
Από την Ελευθεροτυπία

28/7/10

Βραβεία Booker: O Ελληνοαυστραλός Χρήστος Τσιόλκας υποψήφιος στη μεγάλη λίστα

image Με το βιβλίο του The Slap («Χαστούκι») είναι υποψήφιος στη μεγάλη λίστα για το βρετανικό λογοτεχνικό Βραβείο Μπούκερ ο Ελληνοαυστραλός Χρήστος Τσιόλκας.

Ο συγγραφέας είναι γνωστός και στο ελληνικό κοινό καθώς τα βιβλία του Κατά Μέτωπον, Ο άνθρωπος Ιησούς και Νεκρή Ευρώπη κυκλοφορούν και στα ελληνικά.

To Τhe Slap είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο του Καλύτερου Βιβλίου Συγγραφέων της (Βρετανικής) Κοινοπολιτείας για το 2009.

Το βιβλίο αποτελεί μια μικρογραφία της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, ενώ σατιρίζει την οικογενειακή ζωή.

Είναι η πρώτη φορά στα 41 χρόνια των Βραβείων Booker που ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκεται και ένας συγγραφέας ελληνικής καταγωγής.

Στη μεγάλη λίστα υποψήφιοι είναι επίσης οι: Έμα Ντόναχιου, Χέλεν Ντάνμορ, Ντέιμον Γκάλγκουτ, Χάουαρντ Γιάκομπσον, Αντρέα Λεβί, Τομ ΜακΚάρθι, Ντέιβιντ Μίτσελ, Λίζα Μουρ, Πολ Μάρεϊ, Ρόουζ Τρέμεν, Άλαν Γουόρνερ.

Η μικρή λίστα ανακοινώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου. Το βραβείο απονέμεται στις 12 Οκτωβρίου.

via

6ος Ετήσιος Πανελλήνιος διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης

Η Λογοτεχνική Ομάδα “Ιδεόπνοον”

& το Περιοδικό “Πνοές Λόγου & Τέχνης”  διοργανώνουν τον:

6ον Ετήσιο Πανελλήνιο διαγωνισμό  Διηγήματος και Ποίησης

εφήβων και ενηλίκων  με ελεύθερο θέμα

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα κείμενά τους, τα οποία για το μεν διήγημα δεν θα υπερβαίνουν τις τρεις σελίδες, για τη δε ποίηση, τους τριάντα στίχους, με ψευδώνυμο, σε πέντε αντίτυπα τα οποία δεν επιστρέφονται, με απλή ταχυδρομική επιστολή (συστημένα θα αποκλείονται). Έξω από το φάκελο να ορίζεται η κατηγορία (πεζό ή ποίηση). Τα πλήρη στοιχεία των ενδιαφερομένων να εσωκλείονται σε δεύτερο φάκελο (κλειστό, διαφορετικά αποκλείονται), έξω από τον οποίο θα αναγράφεται το ψευδώνυμο. Τα κείμενα πρέπει να είναι ανέκδοτα, να μην έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν με οποιονδήποτε τρόπο και να είναι γραμμένα με γραφομηχανή ή Η/Υ. Μόνο ένα έργο μπορεί να υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους για κάθε μία από τις δύο κατηγορίες. Κάθε αποστελλόμενο έργο να είναι τυπωμένο στη μία πλευρά της σελίδας. Ως τελευταία ημερομηνία συμμετοχής στο διαγωνισμό ορίζεται η 30η  Νοεμβρίου 2010. Δε θα δοθεί παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας. Ημερομηνία αποστολής θα θεωρείται αυτή που αναγράφεται στην ταχυδρομική σφραγίδα του φακέλου. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο του 2011. Όσοι εκ των νικητών (οι διαμένοντες στην Αθήνα) δεν καταφέρουν να παρευρεθούν οι ίδιοι ή αντιπρόσωποι αυτών κατά την απονομή, δε θα πάρουν τη βράβευσή τους. (Τα έργα των διαγωνιζομένων δεν επιστρέφονται).

clip_image002[3]Αποστολή κειμένων: Προς κ. Αρετή Γκιωνάκη, “6ος Ετήσιος Πανελλήνιος  Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης”

Ταχυδρομική θυρίδα: 48050, Πετρούπολη Τ.Κ 132 31

Email: ideopnoon@gmail.com, ideopnoon@yahoo.gr

Σελίδες με χρήσιμες πληροφορίες για τον διαγωνισμό: http://logotexniar.blogspot.com

26/7/10

«ΛόγωΤέχνης»: Ηλεκτρονικός διαγωνισμός διηγήματος με θέμα την Τέχνη

image Σε  πείσμα όσων επιμένουν να χαρακτηρίζουν  τη σύγχρονη εποχή ως αντικαλλιτεχνική, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artspot διοργανώνει ηλεκτρονικό διαγωνισμό λογοτεχνικής σύνθεσης με τίτλο «ΛογωΤέχνης». Στόχος του διαγωνισμού είναι να αποτελέσει την αφορμή για τους συμμετέχοντες να αποτυπώσουν μέσω του γραπτού λόγου τη σημασία της τέχνης στην καθημερινότητα. Λέξεις αλιευμένες από διαφορετικούς χώρους της καλλιτεχνικής δημιουργίας αναμένουν να συνδυαστούν, διαμορφώνοντας λογοτεχνικά κείμενα που αναδεικνύουν τη θέση που κατέχει η τέχνη στη ζωή μας.

Το  θέμα: Ο θεματικός άξονας του διαγωνισμού αφορά την Τέχνη σε όλες τις εκφάνσεις. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει στην πλοκή του διηγήματος που θα συγγράψουν να συμπεριλάβουν τις ακόλουθες 7 λέξεις, που εκφράζουν αντίστοιχα τις βασικές μορφές τέχνης: Πένα – Καμβάς – Μάσκα – Βιολί – Άγαλμα – Κάμερα – Τανγκό

Η Κριτική Επιτροπή:

    • Eλένη Γκίκα, Συγγραφέας – Κριτικός βιβλίου
    • Λεία Βιτάλη, Συγγραφέας
    • Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας – Κριτικός βιβλίου
    • Θανάσης Χειμωνάς, Συγγραφέας
    • Γιάννης Φαρσάρης, Υπεύθυνος διοργάνωσης του διαγωνισμού εκ μέρους του φορέα Artspot

Διάρκεια  του διαγωνισμού: Ημερομηνία έναρξης του Διαγωνισμού είναι η 20η Ιουλίου 2010 και ημερομηνία λήξης η 15η Σεπτεμβρίου 2010.

Έκταση  των κειμένων: Τα διηγήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε έκταση τις 1.000 λέξεις.

Οι  Νικητές: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής θα απονείμουν 3 βραβεία και 3 επαίνους, που θα απονεμηθούν σε ειδική τιμητική εκδήλωση, η οποία θα διοργανωθεί από την εταιρεία Artspot.

Ο Διοργανωτής: Η Artspot είναι μία αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την προώθηση και προβολή του Πολιτισμού. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2009, οι δραστηριότητες της όμως ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο του 2007, με την δημιουργία της ηλεκτρονικής κοινότητας Ελλήνων Δημιουργών – για επαγγελματίες ή ερασιτέχνες – www.artspot.gr.

Ακολούθησαν ομαδικές δράσεις με συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν  ομαδικές εκθέσεις των μελών της κοινότητας. Το www.artmagazine.gr ήταν η φυσική προέκταση του artspot.gr, εισάγοντας νέα δεδομένα στον τομέα του Ηλεκτρονικού Τύπου, ενώ παράλληλα οι μουσικές επιλογές του ψηφιακού ραδιοφώνου Art.radio αποτέλεσαν μια μοναδική συντροφιά, αλλά και πηγή γνώσης για τους λάτρεις της ποιοτικής μουσικής.

Αναλυτικές  πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής στον Διαγωνισμό Διηγήματος «ΛογωΤέχνης» είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο http://contest.artspot.gr και στο email contest@artspot.gr.

10/7/10

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - Αγκάθα Κρίστι

Είναι ακόμη και σήμερα η συγγραφέας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Μεγάλο Αδερφό του Γκίνες.
Περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα με την υπογραφή της έχουν κυκλοφορήσει σε 45 διαφορετικές γλώσσες. Η θεατρική «Ποντικοπαγίδα» κρατάει το απόλυτο ρεκόρ πολυετούς παραγωγής, με ετήσιο κέρδος 7 εκατομμύρια ευρώ.
 
Τα αποκλειστικά δικαιώματα για το ανέβασμά της κατέχει μάλιστα ο εγγονός της, Μάθιου Πρίτσαρντ, ο οποίος μάλλον δεν κατάλαβε και πολλά όταν η δαιμόνια γιαγιά του, Αγκαθα Κρίστι, του τα προσέφερε πεσκέσι στα ένατα γενέθλιά του.

Σήμερα βέβαια ο Μάθιου τρίβει τα χέρια του και υπολογίζει κάθε κίνηση από το γραφείο του στην εταιρεία «Αgatha Christie Ltd», την οποία διευθύνει. Μαζί με αυτήν και τα 48 εκατομμύρια ευρώ της μεταθανάτιας περιουσίας.
 
(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028