9/11/11

Λίγα λόγια για το Αστυνομικό Μυθιστόρημα

Το Αστυνομικό μυθιστόρημα εμφανίστηκε στον πλανήτη μας στα τέλη του περασμένου αιώνα και σιγά-σιγά έγινε μέρος της καθημερινής ζωής της δυτικής κοινωνίας, μέσω του ντετέκτιβ που ακούει στο όνομα Σέρλοκ Χολμς.

Ο Συγγραφέας του, Άρθρουρ Κόναν Ντόυλ, έβαλε τα θεμέλια της αστυνομικής λογοτεχνίας, βασισμένης στη Λ Ο Γ Ι Κ Η, την οποία τράβηξε στα άκρα της, ώστε τελικά να εμφανιστεί ως Η Θ Ι Κ Η και Τ Ι Μ Ω Ρ Ο Σ.

Η επιτυχία αυτών των έργων οδήγησαν σε παρόμοιους ήρωες π.χ. στον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι ή στον Μαιγκρέ του Ζωρζ Σιμενόν.

Ουσιαστικά όμως, η ενηλικίωση της αστυνομικής λογοτεχνίας έγινε με την ανάδειξη ενός νέου τύπου ντετέκτιβ, του Σ Κ Λ Η Ρ Ο Τ Ρ Α Χ Η Λ Ο Υ ντετέκτιβ.

Ο συγγραφέας που ευθύνεται για το νέο αυτό χαρακτήρα είναι αναμφισβήτητα ο Ντάσιελ Χάμετ που παντρεύει τη λογική με τη καταιγιστική δράση.

Αργότερα, ο Ρέημοντ Τσάντλερ δίνει έμφαση στην κοινωνική κι ανθρώπινη πλευρά του ντετέκτιβ, πλευρά, που υιοθετείται από πολλούς δημιουργούς (Ζεράρ ντε Βιλλιέ κλπ).

Στην εποχή μας,όπου βασιλεύει η ύφεση και η οικονομική κρίση, η ασυνομική λογοτεχνία θα μπορούσε να αποτελέσει το κατ'εξοχήν λαϊκό ανάγνωσμα, εφ' όσον οι δημιουργοί του, συμπεριλάβουν στην πλοκή τους το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα ανθρωπίνων σχέσεων και πείσουν το κοινό ότι πέρα από τον ορθολογισμό και την αυστηρή δράση υπάρχει πάνω απ' όλα ο Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Σ.


Βέρα Πελέκη για την Ομάδα Ανάγνωσης

Κείμενο βασισμένο στα σχόλια του Βαγγέλη Παραμπούκη και του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028