21/5/08

5 χρόνια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Η 5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα πέντε χρόνια της εγκαινιάζοντας τον θεσμό της τιμώμενης χώρας.

image 49 χώρες συμμετέχουν στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου που πραγματοποιείται - για πέμπτη χρονιά – στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει πόλο έλξης για επαγγελματίες και επισκέπτες-λάτρεις του βιβλίου, σε μια γιορτή που έχει πλέον καθιερωθεί όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε βαλκανικό, μεσογειακό και διεθνές επίπεδο.

Oι πύλες της έκθεσης θα ανοίξουν την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί, και θα κλείσουν το βράδυ της Κυριακής 1 Ιουνίου, με εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της ελληνικής και της ξένης βιβλιοπαραγωγής: συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφοι θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν γνώμες και να συζητήσουν γύρω από την πορεία του εκδοτικού κόσμου, να διαπραγματευτούν νέους τίτλους και μεταφράσεις, να γνωριστούν με το αναγνωστικό κοινό. Ανάμεσα σ’ αυτούς σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής κοινότητας, όπως ο Βρετανός Jonathan Coe, ο Περουβιανός Santiago Roncagliolo, ο Ολλανδός Geert Mak, η Ιρανο-Καναδή Marina Nemat καθώς και 25 σημαντικοί Γάλλοι συγγραφείς.

Για πρώτη φορά, φέτος, καθιερώνεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας: η έναρξη θα γίνει με τη Γαλλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μια ευρεία γκάμα της εκδοτικής της παραγωγής (εκπροσωπούνται 80 εκδότες) αλλά και με την παρουσία 22 άλλων συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη. Ενώ η θεματική έκθεση, που κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα, είναι αφιερωμένη στο πολιτικό βιβλίο.

Συγκεκριμένα, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας εγκαινιάζεται φέτος προσδίδοντας μια ανανεωμένη αίσθηση ενδιαφέροντος για τους συμμετέχοντες όσο και το κοινό: εν προκειμένω, είκοσι πέντε εκδοτικοί οίκοι από τη Γαλλία θα βρεθούν στο κεντρικό περίπτερο παρουσιάζοντας αλλά και προτείνοντας αιχμές της σύγχρονης γαλλικής λογοτεχνίας με εκδηλώσεις παρουσίασης βιβλίων, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και εργαστήρια.

Το πολιτικό βιβλίο θα βρεθεί στο επίκεντρο αφού θα εκτεθούν περισσότεροι από 1.400 τίτλους σχετικής θεματολογίας από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή 85 Ελλήνων εκδοτών, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί έκθεση πολιτικής αφίσας (που παραχώρησε ευγενικά το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας) και θα κυκλοφορήσει καλαίσθητος τόμος-κατάλογος με όλα τα εκθέματα (επιμέλεια: Ελένη Αθανασίου). Στο ίδιο πνεύμα θα γίνουν προβολές διασκευασμένων ταινιών, παρουσίαση βιβλίων και Ελλήνων εικονογράφων, συζητήσεις αλλά και η θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Howard Zinn, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο, στο θέατρο «Εγνατία».

Ο διεθνής χαρακτήρας της ΔΕΒΘ επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός ότι η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση 12.000 τ.μ., με ακόμη περισσότερους Έλληνες και ξένους εκδότες, πολλοί εκ των οποίων έρχονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την αυξημένη παρουσία ξένων χωρών με δικό τους περίπτερο (σαράντα εννέα τον αριθμό, μεταξύ αυτών χώρες που έρχονται επίσημα για πρώτη φορά όπως η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Πορτογαλία).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεπερνάει τις 200 από τις οποίες 85 είναι οι παιδικές. Σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, το πρόγραμμα είναι ακόμη πιο εμπλουτισμένο, πλούσιο και ποικίλο, αφού οι επισκέπτες της ΔΕΒΘ θα έχουν την ευκαιρία:

-να παραστούν στην παρουσίαση λογοτεχνών αλλά και βιβλίων της πρόσφατης εσοδείας από έγκριτους δημοσιογράφους, συγγραφείς και φιλολόγους-κριτικούς λογοτεχνίας,

-να ενημερωθούν για τις προοπτικές της εκδοτικής βιομηχανίας, την προβολή και προώθηση του βιβλίου ως πολιτιστικού προϊόντος, μέσω των συναντήσεων που έχουν οργανωθεί με επαγγελματίες του χώρου (μεταφραστές, ατζέντηδες, διευθυντές εκδοτικών οίκων, δημοσιογράφους, εκδότες περιοδικών, βιβλιοθηκονόμους, ερευνητές-πανεπιστημιακούς κ.ά.),

-να παρακολουθήσουν τις ειδικές προβολές ταινιών πολιτικού περιεχομένου,

-να συμμετάσχουν σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής καθώς και σε εργαστήρια καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας.

Ειδικά, για τους μικρούς αναγνώστες, έχει προβλεφθεί η ιδιαίτερη γωνία τους στον εκθεσιακό χώρο: η φετινή «Παιδική γωνιά» ξεπερνάει τα όριά της, μοιάζει με μικρό χωριό έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του, και θα έχει θέμα Βιβλίο;…Δικαίωμά σου! Ο στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει τους λιλιπούτειους επισκέπτες σε θέματα ισότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαφορετικότητας. Επίσης, σ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια με συγγραφείς και εικονογράφους βιβλίων για παιδιά (με προσκεκλημένους από τη Γαλλία).

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθούν την έκθεση, μπορούν να κλείσουν θέση στα λεωφορεία που διαθέτει δωρεάν η ΔΕΒΘ, με αναχωρήσεις από την Αθήνα (στις 8.00 π.μ.) και επιστροφές από Θεσσαλονίκη (στις 4.00 μ.μ.), κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Για πληροφορίες και κρατήσεις, στο τηλ.: 210-9200328.

Η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ (το Σάββατο έως τις 10.00 το βράδυ) στα περίπτερα 13-14-15 της HELEXPO. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού,

HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στον κόμβο της ΔΕΒΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028