6/6/08

Λογοτεχνικά βραβεία Orange

Ρόουζ Τρέμαϊν Η 65άχρονη συγγραφέας Ρόουζ Τρέμαϊν είναι η νικήτρια του φετινών βραβείων Orange για το μυθιστόρημα. Κέρδισε το πρώτο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 30.000 στερλινών για το βιβλίο της «The Road Home», που είναι το δέκατο έργο της. Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία ενός μετανάστη, του Λεβ, από την ανατολική Ευρώπη που πηγαίνει στην Αγγλία αναζητώντας καλύτερη ζωή για τη μητέρα και την κόρη του.

Η Τρεμέιν ήταν στη σύντομη λίστα για το ίδιο βραβείο και το 2004, αυτή τη φορά όμως τα κατάφερε, νικώντας άλλες πέντε υποψήφιες.

Το συγκεκριμένο βραβείο θεσπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1996 για να τιμήσει μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες. Οι συγγραφείς μπορεί να ζούνε οπουδήποτε στον κόσμο, ο βασικός όρος όμως είναι το μυθιστόρημά τους να είναι γραμμένο στα αγγλικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Κίρστι Λανγκ: «Τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι επρόκειτο για μια ιστορία μυθοπλασίας με ιδιαίτερη δυναμική και θαυμάσια έκφραση έντονων συναισθημάτων, γραμμένη με θέρμη και χιούμορ».

Η Τρεμέιν εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο το 1976 κι έχει επίσης γράψει τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά θεατρικά έργα, ένα από τα οποία έχει επίσης βραβευθεί. Μεταξύ των άλλων πέντε υποψηφίων, η σύντομη λίστα περιλάμβανε τη γνωστή Νάνσι Χιούστον, τη Σάρλοτ Μέντελσον και τρεις πρωτοεμφανιζόμενες.

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως κέρδισε η Τζοάνα Καβένα για το βιβλίο της «Inglorious»

[via1], [via2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028