Είναι εντυπωσιακή η αύξηση των εκδόσεων με θέμα τη Σμύρνη και τις «Χαμένες Πατρίδες». Από σοβαρές μελέτες μέχρι συναισθηματικές παραφιλολογίες, τα βιβλία με αναφορές και έμπνευση στην προ του 1922 Μικρά Ασία είναι μια ολόκληρη αγορά.
Από το 1992, όταν συμπληρώνονταν 70 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είχε αρχίσει να ενισχύεται θεαματικά η τάση για εκδόσεις με θέμα τη Σμύρνη και τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Ηταν, τότε, ευνοϊκή η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία που προκαλούσε σε όλον τον κόσμο μία νέα ματιά στα σύνορα των παλαιών κόσμων. Στην Ελλάδα, το βλέμμα στην Ιωνία ήταν παράλληλο με το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια. Αλλά, σε αντίθεση με τις άλλες γεωγραφικές περιοχές και ιστορικές ενότητες, η Σμύρνη πέρασε, με μεγαλύτερη ευκολία και με εντυπωσιακή ευελιξία, τόσο στη λόγια όσο και στη λαϊκή φιλολογία.
Μετά την αποκορύφωση του 2002, και την επέτειο των 80 ετών, η εκδοτική θεματολογία της Σμύρνης γνώρισε στη διάρκεια του 2008 αναζωπύρωση, αποδεικνύοντας τη διάρκεια του φαινομένου και την αντοχή του στον χρόνο. Οι λόγοι πολλοί. Συναισθηματικοί και εμπορικοί, πρωτίστως, αλλά επιπλέον και επιστημονικοί, καθώς το θέμα της Σμύρνης του 1922 έχει αρχίσει και ενδιαφέρει ολοένα και περισσότερους ιστορικούς και δημοσιογράφους στη Δύση. Πέρσι, είχαμε τη μελέτη του Γάλλου ιστορικού Ερβέ Ζορζελέν. Φέτος, είχαμε το βιβλίο του Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Giles Milton, ο οποίος με το βιβλίο του «Χαμένος Παράδεισος» (εκδ. Μίνωας) είχε μεγάλη, και εύλογη, επιτυχία στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, μεγάλος αριθμός λογοτεχνικών έργων -ποικίλης ποιοτικής διαβάθμισης- από Ελληνες συγγραφείς και με θέμα τις Χαμένες Πατρίδες εμφανίστηκαν στη διάρκεια του έτους. Μαζί με μαρτυρίες και αναμνήσεις, η «σμυρναίικη» αγορά περιλαμβάνει μυθιστορηματικές αναπλάσεις, συχνά με ατυχέστατα αποτελέσματα. Από τις καλές εξαιρέσεις του 2008 ήταν οι ατμοσφαιρικές ενότητες, με γερούς χαρακτήρες, για το Αϊβαλί και τη Μυτιλήνη στο μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη «Οι αλήθειες των άλλων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου