Ούτε τις νέες τεχνολογίες ούτε την οικονομική κρίση φοβάται ο Θάνος Ψυχογιός. Ο ιδρυτής των ομώνυμων εκδόσεων, που γίνονται φέτος 30 χρόνων, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο προϊόν του, που, άλλωστε, το φροντίζει ιδιαίτερα. Κι αυτό τού το ανταποδίδει. 9.800.000 ευρώ ήταν το 2008 ο κύκλος εργασιών του οίκου. Εχει, βέβαια, να χαίρεται ανάμεσα στους 1.400 τίτλους του και όλους του Χάρι Πότερ.
Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι Εκδόσεις «Ψυχογιός». Ο εκδοτικός οίκος έχει μεταφερθεί πλέον σε ιδιόκτητο τετραώροφο ενεργειακό κτήριο 5.900 τ.μ., το οποίο διαθέτει χώρο εστίασης και γυμναστήριο για τους εργαζομένους του. Ιδρυτής του οίκου, ο Θάνος Ψυχογιός, ο οποίος ξεκίνησε ως πωλητής βιβλίων στις αρχές της δεκαετίας του '70, αφού πρώτα είχε σπουδάσει φιλολογία, φιλοσοφία και θεολογία. Σήμερα, οι Εκδόσεις έχουν στον κατάλογό τους 1.400 τίτλους κυκλοφορούντων βιβλίων.
Οι Εκδόσεις «Ψυχογιός» μετατράπηκαν το 1995 σε ανώνυμη εταιρεία και έθεσαν τις βάσεις για μία σύγχρονη, καλά οργανωμένη επιχείρηση. Το 2008 εκδόθηκαν 170 νέοι τίτλοι και μέχρι τα τέλη του ίδιου έτους διακινήθηκαν 1.300.000 αντίτυπα βιβλίων, με κύκλο εργασιών 9.800.000 ευρώ. Απασχολούν περί τους πενήντα εργαζομένους, από τους οποίους το 80% είναι απόφοιτοι ανώτερων και ανώτατων σχολών.
Σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον χώρο του βιβλίου;
«Είναι νωρίς για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της κρίσης. Το βιβλίο, εκτός από πνευματικό προϊόν, είναι και εμπορικό και θα επηρεαστεί οπωσδήποτε η διοχέτευσή του στην αγορά και η απορρόφησή του από αυτήν. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο οικονομικά μέσα μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Είναι γεγονός ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης μειώνεται η υπερκατανάλωση, καθώς ο κόσμος αποφεύγει να κάνει άσκοπες δαπάνες, και ευνοείται η ανάγνωση βιβλίων από το γενικότερο κλίμα προβληματισμού και επαναξιολόγησης προτεραιοτήτων».
Ποια είναι η μέση τιμή ενός βιβλίου;
«Τα λογοτεχνικά βιβλία, που απευθύνονται σε παιδιά, έχουν 5-8 ευρώ. Οσα συνδυάζουν την αναγνωστική απόλαυση με παιχνίδι ή ήχους ή παζλ κοστίζουν 10-15 ευρώ. Η λογοτεχνία που απευθύνεται σε μεγάλους κυμαίνεται στα 15 ευρώ».
Το κόστος παραγωγής των βιβλίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;
«Αν λάβουμε υπόψη μας το μικρό μέγεθος της αγοράς μας, κινείται σε λογικά επίπεδα. Οι εκδότες έχουν συμπιέσει το κέρδος τους, προκειμένου το κοινό να μπορεί να αγοράσει τα βιβλία. Εμείς, από το 2001 μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ανατιμήσει τα βιβλία μας».
Πιστεύετε ότι θα βρεθούν εκδότες, οι οποίοι θα υποχωρήσουν μπροστά στα νέα δεδομένα της αγοράς και θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο; Η ελληνική αγορά μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα συγκεντρωτισμού στον εκδοτικό χώρο;
«Σε περιόδους οικονομικής κρίσης γίνονται ανακατατάξεις και παρατηρούνται φαινόμενα συγκεντρωποίησης. Οι καλά οργανωμένες επιχειρήσεις κερδίζουν μερίδιο στην αγορά έναντι των λιγότερο οργανωμένων. Ισως ορισμένες από τις τελευταίες να αποσυρθούν. Ολες οι εταιρείες διαγράφουν έναν κύκλο ζωής και πολλές δεν έχουν διάρκεια περισσότερο από δέκα χρόνια. Η αγορά του βιβλίου ακολουθεί τους κανόνες που ισχύουν σ' όλες τις άλλες αγορές. Οι μεγάλες εταιρείες μεγαλώνουν και οι μικρομεσαίες συρρικνώνονται».
Τα αμιγή βιβλιοπωλεία της γειτονιάς κλείνουν. Εντούτοις, στο κέντρο της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων στήνονται μεγάλες βιβλιοπωλικές αλυσίδες. Πιστεύετε ότι έχει έρθει μια νέα εποχή στη σχέση αναγνωστών και βιβλιοπωλείων;
«Είναι η αναπόφευκτη πορεία των πραγμάτων. Από τη στιγμή που δημιουργούνται πολυκαταστήματα με βιβλιοπωλεία εντός τους, τα αμιγή μικρά βιβλιοπωλεία έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Εκτός και αν καταφέρουν να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα "γειτονιάς" και καλλιεργήσουν προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες τους, παρέχοντας ταυτόχρονα άψογη εξυπηρέτηση».
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καλού και του σωστού βιβλιοπώλη;
«Να έχει καλή σχέση με τις νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα το εργαλείο της εποχής μας, που είναι το Διαδίκτυο. Το Α και το Ω, όμως, παραμένει η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους πελάτες του, η τεχνογνωσία, η έγκαιρη ενημέρωση για τις νέες κυκλοφορίες και τελικά η σχέση εμπιστοσύνης με το αναγνωστικό κοινό».
Βρίσκεστε στην εκδοτική αγορά ακριβώς τριάντα χρόνια, από το 1979. Υπήρξαν στιγμές που σας συνέδραμε η πολιτεία;
«Εχω μάθει να στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις και στην καλή συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία. Η πολιτεία δεν έχει δώσει τη δέουσα σημασία στην αξία του βιβλίου και στην καλλιέργεια της βιβλιοφιλίας στους πολίτες της. Αρκεί να σας πω ότι έχουμε φθάσει στο 2009 και δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί οργανωμένες και ενημερωμένες βιβλιοθήκες στα σχολεία μας!».
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου απέδωσε τα αναμενόμενα; Εβαλε πλάτη στην ενδυνάμωση της εκδοτικής πρωτοβουλίας;
«Το ΕΚΕΒΙ διοικείται από ικανά στελέχη, αλλά εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Τα χρήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία του είναι τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ και από αυτά δίνονται πάντα, με καθυστέρηση δέκα μηνών και περισσότερο, μόνον τα 1,4 εκατ. ευρώ , που αφορούν τα λειτουργικά του έξοδα. Ωστόσο το ΕΚΕΒΙ έχει συνεισφέρει με τις δράσεις του στα εκδοτικά πράγματα αλλά έχει ακόμη σημαντικούς στόχους να επιτύχει αν ποτέ το υπουργείο θελήσει να του παράσχει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους».
Αργά αλλά σταθερά, το τυπωμένο βιβλίο αντικαθίσταται από το ψηφιακό. Κινδυνεύει ο χάρτινος κόσμος από τον ψηφιακό;
«Είμαι από τους ανθρώπους που βλέπουν τις νέες τεχνολογίες με θετικό μάτι. Το βιβλίο στην έντυπη μορφή του θα εξακολουθήσει να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, η ψηφιακή τεχνολογία πιστεύω ότι θα διευρύνει το αναγνωστικό κοινό και θα απευθυνθεί στους νέους, που δεν χρησιμοποιούν το τυπωμένο χαρτί. Είναι γεγονός ότι η ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση σ' ένα κείμενο: π.χ. αν κάποιος βρίσκεται σ' ένα απομακρυσμένο μέρος, θα μπορεί να αγοράσει ένα βιβλίο. Επίσης, θα μπορεί να το παραγγείλει στο βιβλιοπώλη (το λεγόμενο "books on demand"), είτε να το μεταφέρει μαζί του με τις συσκευές ανάγνωσης Kindle της Amazon ή με το Reader της Sony, που έχουν χωρητικότητα 8.000 σελίδων! Οι Εκδόσεις "Ψυχογιός" έχουν ανεβάσει σε μορφή e-book στην ηλεκτρονική σελίδα www.psichogios.gr πενήντα τίτλους, έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης του ηλεκτρονικού υπολογιστή να διαβάσει τα βιβλία στην οθόνη ή να τα εκτυπώσει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου