4/11/08

Ο Μαρκές στα... χρόνια της μοναξιάς

Κάνει τον απολογισμό μιας ζωής στον επί 20 έτη άνθρωπο-«σκιά» του

Ο Μαρκές στα... χρόνια της μοναξιάς

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσω να γράφω… Εχω γράψει ήδη αρκετά… Δεν νομίζω πως ο κόσμος περιμένει κάτι άλλο από μένα». Ο διάσημος Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές εξομολογήθηκε πριν από λίγα χρόνια τις πιο μύχιες σκέψεις του στον ιστορικό Τζέραλντ Μάρτιν. Και αυτός, με τη σειρά του, τις συγκέντρωσε στο νέο βιβλίο για τη ζωή του «Γκάμπο», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου σε ΗΠΑ και Βρετανία.

Για σχεδόν είκοσι χρόνια ο Βρετανός βιογράφος συναντούσε το νομπελίστα Μαρκές, όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Συζητούσαν και ανέλυαν τα πάντα. Ξεκινούσαν από τις σκέψεις του για το επιτυχημένο μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιάς», το οποίο τον κατέταξε στους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, και κατέληγαν στην καθημερινή ζωή του.

Παράλληλα, έπαιρνε συνεντεύξεις σε περισσότερους από 300 ανθρώπους από το περιβάλλον του. Ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες και οι συγγραφείς Μάριο Βάργκας Γιόσα και Αλβάρο Μούτις. Τελικά, το έργο του έφτασε στο τέλος του…

Η βιογραφία με τίτλο «Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: Μια Ζωή» ξετυλίγει πτυχές της ζωής του 81χρονου Μαρκές… άγνωστες σε πολλούς. Περιγράφει την πρώτη μέρα που συνάντησε τη γυναίκα της ζωής του, τη Μερσέντες, όταν εκείνη ήταν μόλις εννέα ετών. Μιλάει για τη δημοσιογραφία, που τόσο πολύ αγάπησε αλλά τελικά εγκατέλειψε. Μα το μεγαλύτερο κομμάτι το αφιερώνει στο μεγάλο πάθος του, τη λογοτεχνία.

Συγκινήθηκε όταν διάβασε τη «Μεταμόρφωση» του Κάφκα. Τότε ανακάλυψε πως ήθελε να γίνει συγγραφέας. «Νόμιζα πως δεν έπρεπε να γράφουμε με αυτόν τον τρόπο. Γράφει όπως μιλάει η γιαγιά μου», είχε επισημάνει σε μία από τις συναντήσεις τους.

Μιλάει και για την περιπέτεια που είχε στο Παρίσι με την Ισπανίδα ηθοποιό Τάκια Κιντάνα. Η ιστορία τους είχε άδοξο τέλος. Τον εγκατέλειψε αφού προηγουμένως είχε κάνει έκτρωση. Δεν διστάζει να μιλήσει για τις… πολλές φορές που είχε μείνει χωρίς λεφτά. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι για να επιβιώσει «συνόδευε» μια ώριμη κυρία, την οποία αποκαλούσε «Κούκλα».

Ξεχωρίζει τη συνάντηση με το είδωλό του, τον Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Αμέσως μόλις τον είδε τον φώναξε «Μαέστρο» και εκείνος του απάντησε: «Αντίος αμίγκος». Ακόμη κάνει αναφορά στη βαθιά φιλία που τον συνδέει με τον πρώην ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Αρκετά καταπονημένος από τη μάχη του με τον καρκίνο στην τελευταία συζήτηση, ο «Γκάμπο» εκμυστηρεύτηκε ότι αρκετές φορές νιώθει θλίψη. «Γιατί καταλαβαίνω ότι όλο αυτό φτάνει στο τέλος», έχει εξομολογηθεί στον Μάρτιν.

ΒΛΑΧΟΥ ΑΛΕΞΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028