31/12/08

Παράδοξα best seller

Οι ουρές στα βιβλιοπωλεία δείχνουν πως παραμένουν το ιδανικό δώρο.

Παράδοξα best seller

Tα διαβάσαμε και τα αγαπήσαμε. Βιβλία που κυκλοφόρησαν τη χρονιά που πέρασε και για διαφορετικούς λόγους το καθένα ξεχώρισαν στις προτιμήσεις του κοινού και βρέθηκαν στους περίφημους καταλόγους των best seller, τους οποίους πολλοί αμφισβητούν, αλλά οι πάντες συμβουλεύονται.

Αντιφατικές και πολύπλευρες οι τάσεις στις φετινές αναγνωστικές προτιμήσεις, αναδεικνύουν από τη μία σε περίοπτη θέση το σχεδόν προφητικό μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη «Μ.Χ.» για το Αγιο Ορος και από την άλλη την αισθηματική λογοτεχνία που… κυλάει δίπλα στο ποτάμι με τη Λένα Μαντά.

Το κοινό ενδιαφέρεται να διαβάσει και επιβραβεύει με το Βραβείο Αναγνωστών 2008 τόσο τις οδηγίες ζωής, με όρους… πολιτικής οικονομίας, στο «Ολα σου τα ’μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά, αλλά και να περπατήσει «Στον κήπο του Επίκουρου» με τον Ιρβιν Γιάλομ, για να ξεπεράσει τον τρόμο του θανάτου. Σε κάθε περίπτωση, το χρόνο που πέρασε, μπορεί να μην είδαμε τα Σόδομα, αλλά τα «Γόμορρα» και τα είδαμε και τα διαβάσαμε! Και σαφώς γίναμε «στήλες άλατος» σαν τη γυναίκα του Λοτ, με τα σημεία και τέρατα της Καμόρα!

ιλώντας για τα βιβλία που γίνονται best seller ο Γιάννης Μπασκόζος, διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω», παρατηρεί: « Ενα μπεστ σέλερ γίνεται τόσο από συγκεκριμένους λόγους όσο και από τυχαίους. Η συμπεριφορά του αναγνωστικού κοινού απέναντί του ποικίλλει. Καθοριστικό στοιχείο είναι το γυναικείο κοινό που κατεξοχήν επιβραβεύει τα ερωτικά μυθιστορήματα, αλλά και γενικότερα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του αναγνωστικού κοινού. Υπενθυμίζω ότι ο Ιαν Μακ Γούαν είχε πει ότι “αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, εμείς οι συγγραφείς δεν θα είχαμε λόγο να γράφουμε μυθιστορήματα”.

Για τη σταθερότητα του γυναικείου κοινού μιλά άλλωστε και η κυρία Πώλα Γιαννίκα, από το κεντρικό βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη.«Οι γυναίκες παραμένουν πρώτες στην ανάγνωση και η προτίμησή τους στη λογοτεχνία παραμένει σταθερή».

Ετσι στο β’ εξάμηνο του 2008 ξεχώρισαν μυθιστορήματα όπως «Οι αλήθειες των άλλων» του Νίκου Θέμελη, το «Για να δει τη θάλασσα» της Ευγενίας Φακίνου και «Ο γυρισμός» της Βικτόρια Χίσλοπ.

Την ίδια στιγμή όμως βλέπουμε στην πρώτες θέσεις για αρκετά βιβλιοπωλεία να βρίσκεται το μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη «Μ.Χ.».

πως επισημαίνει ο Γιάννης Μπασκόζος: «Την ποικιλία προτιμήσεων τη βρίσκουμε και στα ελληνικά μπεστ σέλερ, όπου από τη μια μεριά έχουμε τον Βασίλη Αλεξάκη με ένα βιβλίο που κατεδαφίζει το Αγιο Ορος, δηλαδή είναι ενάντια στο θρησκευτικό αίσθημα της πλειοψηφίας, και από την άλλη μεριά έχουμε ένα καθαρά αισθηματικό υλικό από τη Λένα Μαντά ή ένα διδακτικό μανατζερίστικο βιβλίο από τον Δημήτρη Μπουραντά. Το αναγνωστικό κοινό έχει τα δικά του κριτήρια, που σαφώς διαφέρουν από τα κριτήρια της λογοτεχνικής κριτικής. Αν αυτά κάποτε ταυτιστούν, τότε θα γίνουμε η ιδανική κοινωνία».

Αν όμως ήμασταν ιδανική κοινωνία, τότε ίσως δεν θα υπήρχε και λογοτεχνία… Και τότε δεν θα αναδεικνύονταν στις θέσεις των ευπώλητων
βιβλία όπως η «Μικρή ιστορία του κόσμου» του Ερνστ Γκάμπριχ, το «Εγχειρίδιο βλακείας» του Διονύση Χαριτόπουλου, το «Logicomix» των Απόστολου Δοξιάδη και Χρίστου Παπαδημητρίου, αλλά και «Το σύνδρομο του Πορτνόι» του Φιλπ Ροθ. Γι’ αυτό, μέχρι να γίνουμε ιδανική κοινωνία…. ας διαβάσουμε!

Βιβλία κόντρα στην κρίση

Ουρές σχηματίστηκαν στα μεγάλα κεντρικά βιβλιοπωλεία εν όψει των εορτών. Οπως δείχνουν τα πράγματα το βιβλίο γίνεται… οχυρό για την οικονομική κρίση και ένα έξυπνο και δημιουργικό δώρο. Τη διαπίστωση αυτή κάνουν οι υπεύθυνοι μεγάλων βιβλιοπωλείων.

- Πόλα Γιαννίκα, Ελευθερουδάκης: «Νομίζω ότι το βιβλίο λειτουργεί αντίστροφα με την οικονομική κρίση. Είναι το φτηνό δώρο που θα αγοράσεις όταν δεν θέλεις να βγεις αλλά θέλεις να μείνεις στο σπίτι σου».

- Βασίλης Χατζηιακώβου, Ιανός: «Θα έλεγα ότι το βιβλίο είναι μια λύση για την οικονομική κρίση. Διότι ενώ σε όλα τα είδη οι τιμές έχουν περίπου διπλασιαστεί, το βιβλίο έχει διατηρήσει την τιμή του και είναι προσιτό για κάποιον, είτε ως δώρο είτε για να περάσει ευχάριστα την ώρα του».

- Δημήτρης Παντελέσκος, πρόεδρος ΠΟΕΒ: «Το βιβλίο είναι αυτό που θα αντέξει την οικονομική κρίση. Μία έρευνα στη Γερμανία έδειξε ότι στην οικονομική κρίση θα αντέξουν μόνο τα βιβλία και τα… φο μπιζού!».

ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028