10/5/07

"Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ" του Ισμαήλ Κανταρέ

Μια αναπάντεχη πρόσκληση για την παρακολούθηση της παρέλασης, είναι η αφορμή της πορείας του πρωταγωνιστή προς την εξέδρα των επισήμων. Πορείας παράλληλα προς το βωμό όπου σφαγιάζεται ο έρωτας στο όνομα μιας απάνθρωπης πολιτικής.
Άνθρωποι χωρίς όνομα,χωρίς πρόσωπο, αλληλοϋποβλέπονται, αλληλοκατηγορούνται, σπαράζουν ο ένας τις σάρκες του άλλου, στο τέλος και τις δικές τους, σ' ένα κουβάρι σφαγής, ίντριγκας, θανάτου, όπου η εξουσία τρέφεται με αίμα αθώων και αδίκων που συμπαρασύρονται σ' ένα γκρεμό δίχως πάτο και που τους οδηγεί όχι στην κάθαρση αλλά στο έρεβος του κάτω κόσμου.
Έτσι, η θυσία της Σουζάνας-Ιφιγένειας, είναι το άλλοθι, το συγχωροχάρτι των ισχυρών για την αποξήρανση της ζωής.

ΒΕΡΑ ΠΕΛΕΚΗ

Ποιός είναι ο Ισμαήλ Κανταρέ

O Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο το 1936. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου των Τιράνων και στο Ινστιτούτο Λογοτεχνίας "Γκόρκι" στη Μόσχα. Έχει γράψει ποιήματα, δοκίμια, αλλά κυρίως μυθιστορήματα. Υπήρξε ο πρώτος Αλβανός συγγραφέας που έγινε πλατιά γνωστός διεθνώς (μεταφράστηκε σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες) ως πεζογράφος άξιος των μεγαλύτερων λογοτεχνικών βραβείων. Τα τελευταία χρόνια είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ. Η ανάγνωση των έργων του Κανταρέ αφήνει αίσθηση ανάλογη με την ανάγνωση ενός μεγάλου κατακυρωμένου "κλασικού". Τα κυριότερα μυθιστορήματά του είναι: "Το γεφύρι με τις τρεις κάμαρες", "Το λυκόφως των θεών της στέπας", "Το χρονικό της πέτρινης πόλης", "Τα ταμπούρλα της βροχής", "Το κονσέρτο", "Το τέρας", "Η πυραμίδα", "Ο στρατηγός της στρατιάς των νεκρών", "Ποιος έφερε την Ντορουντίν", "Spiritus", "Φεγγαρόφωτο", "Ο αετός", "Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και άλλες ιστορίες", "Φάκελλος Ο", "Τρία τραγούδια πένθιμα για το Κοσσυφοπέδιο". Επίσης τα δοκίμια: "Αισχύλος ο μεγάλος αδικημένος", "Πρόσκληση στο εργαστήρι του συγγραφέα". Ο Ισμαήλ Κανταρέ το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International.

Δραστηριότητες των Ομάδων Ανάγνωσης

Η 1η ομάδα ανάγνωσης, μετά την ενασχόλησή της με το έργου του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου, διαβάζει τα μυθιστορήματα του Ισμαήλ Κανταρέ «Η κόρη του Αγαμέμνονα» και «Ο Διάδοχος».

Η 2η ομάδα ανάγνωσης συνεχίζει τη μελέτη των έργων του Γ.Βιζυηνού ενώ προγραμματίζεται συνάντηση με το συγγραφέα Μισέλ Φάϊς, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το έργο του Βιζυηνού.

Η παιδική ομάδα ανάγνωσης μελετά την τριλογία της Κίρας Σίνου ¨Το αίνιγμα του πύργου», «Το συμβόλαιο του πύργου» και ¨Ο αιχμάλωτος του πύργου» και προγραμματίζει συνάντηση με τη συγγραφέα.

Ποιά είναι η Κίρα Σίνου

Γεννήθηκε στο Ροστόφ της Ρωσίας, από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ρωσίδα. Ήρθε στην Ελλάδα εννιά χρόνων χωρίς να ξέρει καθόλου ελληνικά, σε λίγο όμως τα έμαθε τόσο καλά που τα διηγήματάκια της δημοσιεύονταν τακτικά στη "Διάπλαση των Παίδων".

Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου πήρε τ' απολυτήριο της Γερμανικής Σχολής, το προφίσενσυ στ' αγγλικά και το πτυχίο ξεναγού. Εκτός από τ' αγγλικά και τα γερμανικά, ξέρει καλά τα ρωσικά και τα γαλλικά.
Εργάστηκε σαν υπάλληλος στη ΔΕΗ, όπου η δουλειά της την έφερνε σε επαφή με παιδιά, σπουδαστές τεχνικών σχολών, πράγμα που αργότερα καθόρισε τη λογοτεχνική της πορεία. Όταν παραιτήθηκε από τη ΔΕΗ, ασχολήθηκε αρχικά με λογοτεχνικές μεταφράσεις κι αργότερα άρχισε να γράφει βιβλία δικά της.
Αντλεί τα θέματά της από την παλαιοντολογία και την προϊστορία, την ιστορία και τη σύγχρονη ζωή και προσπαθεί να δώσει στα παιδιά μέσα από ένα κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή και πολλή δράση, στοιχεία ελεγμένα γύρω από τα θέματά της.
Για τα βιβλία της, όπως και για τις μεταφράσεις της, έχει βραβευτεί πολλές φορές, εδώ και στο εξωτερικό, τ' όνομά της αναγράφηκε δυο φορές στον τιμητικό πίνακα ’ντερσεν, πήρε έπαινο στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και τιμητικό δίπλωμα στη Σοβιετική Ένωση.
Συνεργάζεται με πολλά περιοδικά και τη ραδιοφωνία και είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου και της Εταιρίας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.
Μερικά από τα βιβλία της είναι : "Στη χώρα των μαμούθ", "Το αίνιγμα του πύργου", "Το τέλος των τεράτων", "Το μεγάλο πείραμα", "Στην πόλη του ’ι Δημήτρη", "Τα διαμάντια της μαϊμούς", "Το χέρι στο βυθό", "Το συμβόλαιο του πύργου", "Ο τελευταίος βασιλιάς της Ατλαντίδας", "Ο αιχμάλωτος του πύργου", "Το ασημένιο μενταγιόν", "Περσεφόνη η πάπια που πήγε σχολείο".
Εκτός απ' αυτά έχει μεταφράσει πάνω από 70 βιβλία από 4 γλώσσες.

Ποιός ήταν ο Γεώργιος Βιζυηνός

Γεννήθηκε στη Βιζύη (ή Βιζώ) της Ανατολικής Θράκης το 1849, γιος πολύ φτωχικής οικογένειας. Σε ηλικία δέκα ετών, οι γονείς του τον στέλνουν στην Κωνσταντινούπολη κοντά σε ένα θείο του, για να μάθη ραπτική. Παραμένει εκεί μέχρι την ηλικία των 19 ετών προστατευόμενος από τον Κύπριο έμπορο Γιάγκο Γεωργιάδη και αργότερα προστατευόμενος του αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου ζεί για ένα διάστημα στην Κύπρο, όπου μάλιστα τον προόριζαν για τον ιερατικό κλάδο. Το 1872 γίνεται ιεροσπουδαστής στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου το 1873 δημοσιεύει και την πρώτη του ποιητική συλλογή (Ποιητικά Πρωτόλεια). Μεταξύ των καθηγητών του αναφέρεται και ο ποιητής Ηλίας Τανταλίδης, ο οποίος διέκρινε στον Βιζυηνό στοιχεία ιδιαίτερου ταλέντου και ευφυΐας ώστε τον σύστησε στον Γεώργιο Ζαρίφη. Το 1974, το επικό ποίημά του Κόδρος βραβεύεται στον Βουτσιναίο Ποιητικό Διαγωνισμό. Την ίδια χρονιά γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά με δαπάνες του Ζαρίφη μεταβαίνει στη Γερμανία , στη Γοτίγγη, όπου σπουδάζει φιλολογία και φιλοσοφία στο διάστημα 1875-1878. Το 1876, η επόμενη ποιητική συλλογή του Άραις μάραις κουκουνάραις (μετονομάστηκε σε Βοσπορίδες αύραι) βραβεύεται στον Βουτσιναίο Διαγωνισμό, στον οποίο το 1877 η συλλογή του Εσπερίδες επαινείται. Το 1881 τυπωνεται στη Λειψία η διδακτορική του διατριβή Das Kinderspiel in Bezug auf Psychologie und Paedagogik. ("Το παιδικό παιχνίδι από ψυχολογικής και παιδαγωγικής απόψεως".) Μέχρι το 1884, ο Βιζυηνός επισκέπτεται το Παρίσι (1882) όπου γνωρίζει τον Δημήτριο Βικέλα, τον Marquis Queux de Saint-Hilaire και την Juliette Lamber-Adam και το Λονδίνο, 1883, όπου σχετίζεται με τον πρεσβευτή Πέτρο Βράιλα Αρμένη. Παράλληλα, δημοσιεύει την ποιητική συλλογή Ατθίδες Αύραι.Την ίδια χρονιά (1883), δημοσιεύεται στην Εστία το πρώτο μεγάλο διήγημά του Μεταξύ Πειραιώς και Νεαπόλεως και το Ποίος ήτο ο φονεύς του αδερφού μου. Το 1884, λόγω του θανάτου του προστάτη του Ζαρίφη, υποχρεώνεται να επιστρέψει στην Αθήνα και διορίζεται καθηγητής σε γυμνάσιο.

Ένα χρόνο αργότερα, εκλέγεται υφηγητής φιλοσοφίας με την διατριβή του Η φιλοσοφία του καλού παρά Πλωτίνω. Παράλληλα δημοσιεύοντια τα διηγήματά του Αι συνέπεια της παλαιάς ιστορίας και Το μόνον της ζωής του ταξείδιον. Εκείνη την εποχή αρχίζει να ασχολείται με ένα μεταλείο στο Σαμάκοβο. Το 1886 γράφει το Μοσκώβ Σελήμ. Το 1892 προσβάλλεται από φρενική νόσο και καταλήγει έγκλειστος στο Δρομοκαΐτειο. Ύστερα από τέσσερα χρόνια εγκλεισμού, πεθαίνει τον Απρίλιο του 1896.

Εκδήλωση-αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο

21 Μαρτίου 2007:
Εκδήλωση-αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του σε συνεργασία με το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η εκδήλωση-αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, με επιμέλεια της Α' Ομάδας Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς σε συνεργασία με το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς και με τη συμπαράσταση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Την επιμέλεια και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η εκπαιδευτικός Πόπη Αδαμάκη.

Έγινε παρουσίαση του βίου και του έργου του, τόσο ως ποιητή όσο και ζωγράφου, από τα μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης Βίκυ Κολονέλου, Δημήτρη Λεβέντη, Πόπη Αδαμάκη, ενώ μαθητές του 2ου Λυκείου Λιβαδειάς και μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης απήγγειλαν ποιήματά του.

Τέλος ο Ερευνητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας κ. Ιάκωβος Βούρτσης παρουσίασε στην εισήγησή του "Νίκος Εγγονόπουλος, ο ζωγράφος και ποιητής" χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής και του έργου του υπερρεαλιστή λογοτέχνη.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με οπτικοακουστικό υλικό και με έκθεση αφιερώματος - υλικού που παραχωρήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).
Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Ιστοσελίδες που προτείνουμε

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028