23/2/08

Η ζωή της Κάρεν Μπλίξεν σαν παραμύθι

Της Σαντρας Βουλγαρη

Ιστορίες παράξενες και ανήσυχες, καμέλιες και παλιά πράσινα κρασοπότηρα να ρίχνουν φίνες μικρές σκιές σαν το πνεύμα του πευκοδάσους το καλοκαίρι... «Πέρα από την Αφρική», «Το Δείπνο της Μπαμπέτ», «Επτά γοτθικές ιστορίες». Εάν έχετε απολαύσει ένα ή όλα από τα παραπάνω είναι βέβαιο πως γνωρίζετε ποια είναι η Κάρεν Μπλίξεν. Μία από τις πλέον αγαπητές συγγραφείς της Δανίας, το έργο της οποίας έγινε σημείο αναφοράς στην παγκόσμια λογοτεχνία. Η ζωή της γεμάτη περιπέτειες. Με την αποπλανητική δύναμη της τέχνης («θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν αφηγητή ιστοριών ο οποίος ανήκει σε μια αρχαία, αργόσχολη και πρωτόγονη φυλή»), με μπουκέτα («πιστεύω ότι τα λουλούδια είναι από μόνα τους ένα από τα θαύματα της ζωής») και υπέροχα δείπνα («υπάρχουν τρία πράγματα για τα οποία μπορώ να περηφανευτώ: να λέω ιστορίες, να μαγειρεύω και να φροντίζω τρελούς...»).

Πάνω απ’ όλα η Κάρεν Μπλίξεν υπήρξε μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της: έζησε μόνη της στην Αφρική, έγινε γνωστή και αποδεκτή ως γυναίκα συγγραφέας και τόλμησε να στηρίξει αιρετικές αντιλήψεις για το θεσμό του γάμου και της γυναικείας σεξουαλικότητας. Τι θα λέγατε για μια ματιά στη ζωή της πολυσυζητημένης βαρονέσας; Από τη Δευτέρα (25/2) έως και τις 14 Μαρτίου το Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου (ACS) σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Δανίας παρουσιάζει μια έκθεση φωτογραφίας: Η ζωή της Κάρεν Μπλίξεν σαν σε παραμύθι. Ξεκινώντας από τον οικογενειακό της περίγυρο στη Δανία και τα παιδικά της χρόνια, περνάει στη 15χρονη ζωή της στην Αφρική, το γάμο της, τη γνωριμία της με τον άνθρωπο που ενσάρκωνε για την ίδια το αρσενικό ιδεώδες, την επιστροφή της στη Δανία, τις προσπάθειές της να δημοσιεύσει διηγήματά της, το πρώτο της βιβλίο στην Αμερική και τις εκεί επισκέψεις της, τα τελευταία της χρόνια, εξώφυλλα και εικονογραφήσεις βιβλίων της. Δύο ταμπλό με φωτογραφίες και διηγήσεις αφιερώνονται στο ταξίδι της στην Ελλάδα, το 1951 με τους φίλους της Κνουτ Β. Γιένσεν και Μπενεδίκτη Γιένσεν και την επίσκεψη στην Ακρόπολη, τους Δελφούς και την Αίγινα.

Για τη ζωή της

Η Κάρεν Μπλίξεν γεννήθηκε το 1885. Γονείς της ήταν Κάρεν Μπλίξεν - 1950ο Βίλχελμ και η Ινγκεμπορ Ντίνεσεν, οι οποίοι κατάγονταν από εύπορες αστικές οικογένειες που είχαν σχέσεις με την υψηλή αριστοκρατία της Δανίας. Από πολύ νωρίς έδειξε τις καλλιτεχνικές της τάσεις και ήδη σε παιδική ηλικία ζωγράφιζε και έγραφε ποιήματα. Δεκαεπτά χρόνων άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική πρώτα στην ιδιωτική σχολή σχεδίου των δεσποινίδων Σόντε και Μέλνταλ στην Κοπεγχάγη και μετά στην προπαρασκευαστική σχολή γυναικών της Ακαδημίας Τεχνών. Αρραβωνιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1912 τον δεύτερο ξάδελφό της Σουηδό βαρόνο Μπρορ φον Μπλίξεν-Φίνεκε και την επόμενη χρονιά ταξίδεψε ατμοπλοϊκώς στη Βρετανική Ανατολική Αφρική (μετέπειτα Κένυα) για να παντρευτούν και να ζήσουν στη φυτεία καφέ που είχε αγοράσει ο μέλλων σύζυγός της. Εκεί γνώρισε τον Αγγλο Ντένις Φινς Χάτον, έναν άνθρωπο που συνδύαζε πρακτικές ικανότητες και μόρφωση (αρχηγός σαφάρι, πιλότος, γνώστης της κλασικής ευρωπαϊκής τέχνης και λογοτεχνίας), ο οποίος τη γοήτευσε και επηρέασε την εξέλιξή της ως ανθρώπου και καλλιτέχνη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Η Κάρεν Μπλίξεν κατάφερε να κατακτήσει τη λογοτεχνική κοινότητα («ως μια ιδιαίτερα πρωτότυπη και ευφάνταστη συγγραφέας»), όταν το 1934 με το ψευδώνυμο Ισακ Ντίνεσεν κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Επτά γοτθικές ιστορίες». Το 1937 εκδόθηκε το «Πέρα από την Αφρική» με αναμνήσεις της από την περίοδο της Αφρικής, σε Αγγλία, Δανία και Αμερική, βιβλίο που την κατέταξε ανάμεσα στους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής της. Πέρα όμως από τη συγγραφή έργων η Κάρεν Μπλίξεν αγαπούσε με πάθος τα λουλούδια... Σήμερα το Ιδρυμα Ρούγκστεντλουν, όπου περιήλθε το πατρικό αρχοντικό της και τα 160 στρέμματα γης και δάσους που το περιβάλλουν, λειτουργεί ως Μουσείο αφιερωμένο στην Μπλίξεν. Μια βόλτα στον κήπο είναι ένας περίπατος στον κόσμο της βοτανολογίας. Κι όταν σηκώσεις το βλέμμα από τα λουλούδια αντικρίζεις το δάσος που έχει κηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή. Να φανταστείτε ότι στις οξιές του (των 250-300 χρόνων) φωλιάζουν σαράντα είδη πουλιών της Δανίας... Τι λέτε, πάμε μια βόλτα;

Info Εκθεση φωτογραφίας από τη ζωή της Κάρεν Μπλίξεν, Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου (Γαρυττού 53, τηλ.: 210-63.93.341).

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_0_23/02/2008_260371

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028