12/6/08

Το περιοδικό «(δέ)κατα» τιμάει συγγραφείς

Η Στοά Σπυρομήλιου ήταν τελείως διαφορετική τη Δευτέρα το βράδυ [10/6/2008]. Καρέκλες με υφασμάτινο κάλυμμα στη σειρά, πλήθος συγγραφέων και εκδοτών κι ένας μπουφές περίμενε στην άκρη για το τέλος της εκδήλωσης. Ηταν η τελετή απονομής του δεύτερου Athens Prize for Literature που έχει θεσμοθετήσει το περιοδικό (δέ)κατα. Το περιοδικό επιλέγει από τα ελληνικά και ξένα μυθιστορήματα της προηγούμενης χρονιάς το καλύτερο βιβλίο εν ζωή συγγραφέα.

Ετσι, η Ιωάννα Μπουραζοπούλου απέσπασε το βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος για το βιβλίο της «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;» (εκδ. Καστανιώτης), ενώ το βραβείο ξένου μυθιστορήματος απέσπασε, τελικά, ο Χαβιέρ Θέρκας για το βιβλίο του «Η ταχύτητα του φωτός» (μετ. Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Πατάκης).

Το βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος αποφάσισαν οι Θαν. Βαλτινός, Κ. Ζαροκώστα, Αχ. Κυριακίδης, Ντ. Σιώτης και Χρ. Σπυροπούλου, ενώ για το βραβείο ξένου μυθιστορήματος συναποφάσισαν οι Κ. Ακρίβος, Θ. Γρηγοριάδης, Ηλ. Μαγκλίνης, Σ. Νικολαΐδου, Ερ. Σωτηροπούλου.

Χορηγός επικοινωνίας της όλης εκδήλωσης είναι η εταιρεία «Τζάννες» και η «Mont Blanc», η οποία δίνει στους δύο νικητές το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ και ένα συλλεκτικό στυλό της Mont Blanc, αξίας 1.800 ευρώ. Τα μέλη των κριτικών επιτροπών έκριναν μόνο τα βιβλία που υποβλήθηκαν από τους εκδότες και εκδόθηκαν το 2007. Συνολικά υποβλήθηκαν και κρίθηκαν 72 ελληνικά και 62 ξένα (μεταφρασμένα στα ελληνικά) μυθιστορήματα. Ο τελικός λόγος ανήκε στους νικητές: ο Χαβιέρ Θέρκας είπε ότι έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και θεωρεί τιμή του να βραβεύεται από μια επιτροπή συγγραφέων και μεταφραστών. Οσο για την Ιωάννα Μπουραζοπούλου, που ήδη έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στον χώρο του βιβλίου, παρέλαβε το βραβείο από τον συγγραφέα και ακαδημαϊκό -πλέον- Θανάση Βαλτινό, και πολύ συγκινημένη, αλλά και συγκροτημένη, ευχαρίστησε τον εκδότη της, Θανάση Καστανιώτη, γιατί της έδωσε τη δυνατότητα «να ζει τέτοιες στιγμές».

Ολγα Σελλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028