9/1/11

Διαβάζοντας το "Φύλακα στη Σίκαλη"

Ο J.D. SALLINGER γεννήθηκε το 1919 στην ΝΥ από πατέρα εβραίο Λιθουανικής καταγωγής και μητέρα Ιρλανδο – Σκωτσέζα, καθολική. Ο πατέρας του ήταν μεγαλοεισαγωγέας τυριών και οικονομικά ευκατάστατος. Είχε μια αδερφή 8 χρόνια μεγαλύτερή του.
Αρχισε σπουδές σε διάφορα πανεπιστήμια τις οποίες όμως ποτέ δεν ολοκλήρωσε. Το διάστημα 1934 -1936 πήγε σε μια στρατιωτική ακαδημία , ενώ υπηρέτησε ως στρατιώτης στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν μάλιστα παρών στην πιο αιματηρή μάχη, την απόβαση στη Νορμανδία. Στην Ευρώπη γνωρίστηκε και με τον ΄Ερνεστ Χεμινγουαίη, για τον οποίο έτρεφε μεγάλο θαυμασμό. Παντρεύτηκε το 1955 και απέκτησε 2 παιδιά
Από νωρίς, πιστός στον χαρακτήρα του βιβλίου του Χόλντεν Κώλφηλντ, που υπήρξε και το alter ego του, αποσύρθηκε στο Cornish του New Hampshire πίσω από ψηλούς φράκτες που προφύλασσαν την προσωπική του ζωή από θαυμαστές και περίεργους, οι οποίοι συνέρεαν ομαδικά μετά την επιτυχία του βιβλίου του, ενώ αρνήθηκε πεισματικά την δημοσιότητα. Κατά καιρούς ασχολήθηκε με διάφορα θρησκευτικά , πνευματικά και διατροφολογικά συστήματα και θεωρίες.
Η λογοτεχνική καριέρα του κράτησε λιγότερο από μία δεκαπενταετία: «Ο Φύλακας στη Σίκαλη» (1951) η μόνη νουβέλα του, και 3 συλλογές με διηγήματα, «Ιδανική Μέρα για Μπανανόψαρα» (1953), «Φράνι και Ζούι» (1961) και «Ψηλά Σήκωσε τη Σκεπή» (1963). Είχε αρνηθεί να γίνει ταινία ο «Φύλακας»: « Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο στον Χόλντεν Κόλφιλντ (τον πρωταγωνιστή του βιβλίου) . Ξαναδιαβάστε το βιβλίο. Ολα είναι εκεί. Ο Χόλντεν Κόλφιλντ είναι απλώς μια παγωμένη στιγμή στον χρόνο ».
O Τζ। Ντ. Σάλιντζερ απεβίωσε ένα χρόνο πριν στις 27 Ιανουαρίου 2010 στο Νιου Χαμσάιρ σε ηλικία 91 ετών από φυσικά αίτια.
Από το Δ. Λεβέντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028