11/5/11

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ

Νίκος Γκάτσος100 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου, που θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκφραστές του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού.

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα της Αρκαδίας και έγινε γρήγορα γνωστός στους φιλολογικούς κύκλους των Αθηνών συμμετέχοντας στα λογοτεχνικά καφενεία της εποχής.

Το μοναδικό βιβλίο που εξέδωσε είναι η ποιητική σύνθεση «Αμοργός», η οποία ολοκληρώνεται εν μέσω Κατοχής, το 1943. Συνδυάζει τον υπερρεαλισμό με τη δημοτική παράδοση ενώ συγχρόνως περιέχει όλη την ευρωπαϊκή θητεία του Μεσοπολέμου και κάνει την ουτοπία τρόπο ζωής. Λέγεται ότι το μεγάλο σε έκταση αυτό ποίημα γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα με το σύστημα «αυτόματης γραφής» που χρησιμοποιούν οι σουρεαλιστές δημιουργοί.

Με αυτό το «Μνημειώδες έργο του νεοελληνικού ποιητικού λόγου», όπως χαρακτήρισε την «Αμοργό» ο στενός φίλος του ποιητή Μάνος Χατζιδάκις, κλείνει και ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του ελληνικού υπερρεαλισμού που είχε ανοίξει με τον Νικήτα Ράντο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ανδρεά Εμπειρίκο και τον Νίκο Εγγονόπουλο.

Σπουδαίο είναι και το μεταφραστικό έργο του Νίκου Γκάτσου, το οποίο δοκιμάστηκε επί σκηνής. Ο ποιητής ασχολήθηκε διεξοδικά με τη μετάφραση έργων, κυρίως για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης και του Λαϊκού Θεάτρου. Πολλές μεταφράσεις του θα παραμείνουν έκτοτε κλασικές με πρώτη αυτή του έργου «Ματωμένος Γάμος» του Φρ.Γκ.Λόρκα.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από την "Αμοργό”.

………………………………………………………….

Έτσι κοιμάται ολόγυμνη μέσα στις άσπρες κερασιές μια

τρυφερή μου αγάπη

Ένα κορίτσι αμάραντο σα μυγδαλιάς κλωνάρι

Με το κεφάλι στον αγκώνα της γερτό και την παλάμη πάνω

στο φλουρί της

Πάνω στην πρωϊνή του θαλπωρή όταν σιγά σιγά σαν τον

κλέφτη

Από το παραθύρι της άνοιξης μπαίνει ο αυγερινός να την

ξυπνήσει!

………………………………………………………..

Για την Ομάδα Ανάγνωσης: Άννη Μέγα – Βίκη Κολονέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028