21/3/08

Πέθανε ο μεγάλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ Αρθουρ Κλαρκ, ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, πέθανε προχθές σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο βοηθός του Ρόαν ντε Σίλβα. Ο δημιουργός της ταινίας «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», υπέκυψε τα ξημερώματα στην αναπνευστική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε το τελευταίο διάστημα.

Ο δημιουργός του διάσημου 2001: Οδύσσεια του Διαστήματος υπέκυψε τα ξημερώματα στην αναπνευστική ανεπάρκεια από την οποία έπασχε το τελευταίο διάστημα, δήλωσε ο βοηθός του Ρόαν Ντε Σίλβα.

Ο Κλαρκ είχε γράψει πάνω από 100 βιβλία, όπως Γαιόφως, Οι Επικυρίαρχοι, Ραντεβού με τον Ράμα, Η Αυτοκρατορία της Γης, Πηγές του Παραδείσου και 3001: Η Τελική Οδύσσεια.

Το 1998 ο συγγραφέας εμφάνισε το σύνδρομο που εκδηλώνεται σε ορισμένους επιζώντες της πολιομυελίτιδας, δεκαετίες μετά την εμφάνιση της νόσου, και καθηλώθηκε σε αναπηρική πολυθρόνα. Το Σεπτέμβριο του 2007 δήλωσε ότι δεν θα εγκατέλειπε ποτέ ξανά το σπίτι του στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα.

Ο Αρθουρ Κλαρκ γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1917 στο Μάινχεντ του Σόμερσετ. Από μικρή ηλικία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αστρονομία και την επιστημονική φαντασία.

Αν και δεν είχε τα χρήματα για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο, στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία ως ειδικός στα ραντάρ και συμμετείχε στην ανάπτυξη του συστήματος προειδοποίησης που επέτρεψε στη RAF να κερδίσει τη Μάχη της Βρετανίας.

Μετά τον πόλεμο πήρε πτυχίο Μαθηματικών και Φυσικής από το King's College του Λονδίνου.

Μετά τον πόλεμο υπήρξε επίσης διευθυντής της Βρετανικής Διαπλανητικής Εταιρείας και ήταν ο πρώτος στον κόσμο που πρότεινε την ιδέα χρήσης δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά ως αναμεταδοτών στις τηλεπικοινωνίες.

Τα πρώτα του σημαντικά διηγήματα, Loophole και Rescue Party, δημοσιεύτηκαν το 1946 στο περιοδικό Astounding Science Fiction.

To 1953 o Κλαρκ γνώρισε και παντρεύτηκε την 22χρονη τότε Μέριλιν Μέιφιλντ, η οποία είχε ήδη έναν γιο από τον πρώτο της γάμο. Χώρισαν σε διάστημα έξι μηνών, αν και το διαζύγιο δεν επισημοποιήθηκε μέχρι το 1961, πέντε χρόνια μετά τη μετανάστευσή του στη Σρι Λάνκα.

Στις αρχές του 1998, λίγο πριν ο πρίγκιπας Κάρολος τον στέψει ιππότη στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σρι Λάνκα, η βρετανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα Sunday Mirror τον κατηγόρησε για παιδοφιλία. Ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα και αργότερα το ίδιο έτος κρίθηκε αθώος από τις Αρχές της Σρι Λάνκα. Η εφημερίδα απέσυρε τους ισχυρισμούς της και ο Αρθουρ Κλαρκ στέφθηκε ιππότης το 2000.

Με ευκαιρία τα 90ά του γενέθλια το Δεκέμβριο του 2007, ο Κλαρκ βιντεοσκόπησε ένα μήνυμα με το οποίο έλεγε «αντίο» σε φίλους και αναγνώστες.

[Πηγή]

Βιβλία του Άρθουρ Κλαρκ που μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη Λιβαδειάς:

  • Οι επικυρίαρχοι : Το τέλος της παιδικής ηλικίας
  • 2001 Οδύσσεια διαστήματος
  • 20 Ιουλίου 2019 : Η ζωή στον 21ο Αιώνα
  • Ο άνθρωπος και το διάστημα
  • Προέκταση στο Μέλλον : Μιά έρευνα μέσα στα όρια του πιθανού
  • Νησιά στον ουρανό
  • Τιτανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028