13/5/08

Τα λογοτεχνικά βραβεία του απένειμε το περιοδικό "Διαβάζω"

Ο Γιώργος Χιώτης στην ποίηση, ο Παναγιώτης Μουλλάς στο δοκίμιο, η Βασιλική Νευροκοπλή στο παιδικό βιβλίο, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου στο λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά, η Κατερίνα Ηλιοπούλου, πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας, η Νίκη Χατζηδημητρίου στο διήγημα και ο Γιώργος Παναγιωτίδης στο μυθιστόρημα είναι οι νικητές των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω 2008.

Η τελετή απονομής έγινε τη Δευτέρα, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς και άνοιξε με την τιμητική βράβευση του εκδότη και βιβλιοπώλη Δημήτρη Παπαδήμα, για την πολύχρονη προσφορά του. Την τελετή παρουσίασε ο Παύλος Τσίμας.

Σε μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία στηρίζει, όπως οφείλει το βιβλίο και κάθε προσπάθεια, όπως του περιοδικού Διαβάζω και υπογράμμισε ότι υπάρχει «μια άνοιξη της λογοτεχνίας στην Ελλάδα» παρά τις απαισιόδοξες φωνές.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του χαρακτήρισε το βιβλίο ως «το πιο σημαντικό εργαλείο της κριτικής σκέψης, σε μια εποχή που βραβευμένα βιβλία λογοκρίνονται στις δημόσιες βιβλιοθήκες».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, χαιρέτησε την εκδήλωση, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι τα βραβεία του Διαβάζω έχουν κινητοποιήσει τους επίσημους θεσμούς, «έχουν δώσει μαθήματα στους επίσημους θεσμούς» και σημείωνοντας ότι «πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει στην χώρα μας τον 21ο αιώνα, λογοκρισία».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά χαιρέτισε την εκδήλωση, σημειώνοντας ότι «το μεγάλο ζήτημα είναι τι διαβάζουν και αν διαβάζουν οι Έλληνες, γιατί οι διαπιστώσεις από τις στατιστικές δεν είναι θετικές».

Αναλυτικά, τα βραβεία 2008 του περιοδικού Διαβάζω, τα οποία συνοδεύονται από το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ το καθένα και 1000 ευρώ από τον ΟΣΔΕΛ είναι αναλυτικά τα εξής:

  • Βραβείο ποίησης. Γιώργος Γιώτης, Χρονογραφία, εκδόσεις Στιγμή
  • Βραβείο δοκιμίου. Παναγιώτης Μουλλάς, Ο χώρος του εφήμερου:Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα, εκδόσεις Σοκόλη
  • Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου. Βασιλική Νευροκοπλή (κείμενο), Νικόλας Ανδρικόπουλος (εικονογράφηση), Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται, εκδόσεις Λιβάνη
  • Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά. Βασίλης Παπαθεοδώρου, Χνότα στο τζάμι, εκδόσεις Κέδρος
  • Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Κατερίνα Ηλιοπούλου, ο Κύριος Ταυ, εκδόσεις Μελάνι
  • Βραβείο διηγήματος. Νίκη Χατζηδημητρίου, Υποφωτισμένο: Διηγήματα και άλλα, εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας
  • Βραβείο Μυθιστορήματος. Γιώργος Παναγιωτίδης, Ερώτων και Αοράτων, εκδόσεις Γαβριηλίδης

[in.gr]

1 σχόλιο:

neoinileias είπε...

Έχεις αρκετά όμορφο blog, παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον…

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028