5/5/08

Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει στην Κίνα

Στη 15η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στο Πεκίνο, τη σημαντικότερη έκθεση βιβλίου στον ασιατικό κόσμο, θα βρεθεί η Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα από 1 έως 4 Σεπτεμβρίου. Μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες που μεσολαβούν, το ελληνικό βιβλίο πρέπει να αρχίσει να μαθαίνει να μιλά… κινέζικα (!) και βέβαια να εκπαιδευτεί στην κινεζική εθιμοτυπία, για να μπορέσει να προσελκύσει τόσο τους Κινέζους όσο και τους λοιπούς Ασιάτες εκδότες.

Η προετοιμασία για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση ήταν το θέμα της συνάντησης της διευθύντριας του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Κατρίν Βελισσάρη με περίπου 30 εκδότες που πρόκειται να συμμετάσχουν στο εθνικό περίπτερο. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Τιανζίν, το μεγάλο κινεζικό λιμάνι πάνω στον ποταμό Χάι Χε, λόγω της απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης για ακύρωση όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεων στο Πεκίνο την περίοδο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην κινεζική έκθεση συμμετέχουν εκατοντάδες επαγγελματίες από το χώρο των εκδόσεων από 56 χώρες. Θα λάβουν μέρος 860 Κινέζοι και 900 ξένοι εκθέτες, που θα παρουσιάσουν την εκδοτική τους παραγωγή σε ένα χώρο 35.000 τ.μ.

Και καθώς το ελληνικό βιβλίο πρέπει να μάθει να… μιλά και κινέζικα, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ ανακοίνωσε την απόφαση του υπ. Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη για ενεργοποίηση προγράμματος επιχορήγησης μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων στα κινέζικα. Οπως τόνισε, οι αιτήσεις από Κινέζους εκδότες είναι πολλές και το πρόγραμμα θα καλύπτει το 100% της μετάφρασης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Δευτέρα, 05.05.08

ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗ ΕΛΠΙΔΑ

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028