3/5/10

Λογοτεχνία και μουσική

Ποια τραγούδια κρύβουν ιστορίες από ήρωες της παγκόσμιας λογοτεχνίας;Doors

Λίγοι, για παράδειγμα, θα γνωρίζουν πως οι Doors χρωστούν το όνομα και την έμπνευσή τους στον ποιητή Γουίλιαμ Μπλέικ ή πως οι Velvet Underground δανείστηκαν το όνομά τους από ένα βιβλίο σχετικά με τη σεξουαλική υποκουλτούρα. 

Η έρευνα αποδεικνύει πως πολλά και διάφορα βιβλία βρίσκονται σε σπίτια που κανείς δεν περιμένει. Ο σκληρός Ιγκι Ποπ, ας πούμε, συνέδεσε ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1977 με τίτλο «Ο Ηλίθιος» με το ομώνυμο πασίγνωστο βιβλίο του Ντοστογιέφσκι. Και φαίνεται πως η σχέση του με τη λογοτεχνία παραμένει ιδιαίτερα στενή, καθώς το περσινό του άλμπουμ με τον γαλλικό τίτλο «Πρελιμινέρ» είναι βασισμένο στην κεντρική ιδέα ενός γαλλικού μυθιστορήματος.

Ίγκι Ποπ Ο Πίτερ Νίλσον, ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός από το Μπέλφαστ, που κάνει καριέρα με το όνομα Ντιούκ Σπέσιαλ, αντιλαμβάνεται απόλυτα την ισχυρή ώθηση που μπορεί να δώσει η λογοτεχνία στη μουσική. Γι’ αυτό και έχει αφιερώσει το νέο του, τριπλό άλμπουμ στον Κουρτ Βάιλ, ενώ εμπνεύστηκε και μια σουίτα τραγουδιών από ένα μυθιστόρημα του Πολ Οστερ. «Υποθέτω πως όταν είσαι τραγουδοποιός, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να κρατάς τις κεραίες σου ανοιχτές για οποιαδήποτε στιγμή έμπνευσης - μια φράση σε μια συζήτηση, μια ταινία που παρακολούθησες», εξηγεί ο ίδιος και συμπληρώνει: «Εγώ διάβαζα το μυθιστόρημα "Δε μπουκ οφ ιλούζιονς", το οποίο αναφερόταν σε έναν ήσυχο σταρ του κινηματογράφου, ο οποίος εξαφανίστηκε στο απόγειο της καριέρας του αφήνοντας πίσω του δώδεκα ταινίες. Το βιβλίο περιγράφει μία από αυτές. Την ίδια περίοδο που διάβαζα το βιβλίο, ήμουν στο στούντιο και ηχογραφούσα ένα άλλο κομμάτι, όταν ξαφνικά άρχισα να παίζω μια μουσική βασισμένη στο κόνσεπτ του μυθιστορήματος. Αυτό το τραγούδι ήταν "Ο κ. Κανένας"».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028