3/8/10

Η ιδιωτική ζωή του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ στο φως

image

Ενα µικρό φως στον αποµονωµένο κόσµο του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, του πιο «ερηµίτη» αµερικανού συγγραφέα που πέθανε τον Ιανουάριο στα 91 του χρόνια, ρίχνει µια φωτογραφία. Την αποκάλυψε ο σκηνοθέτης που ετοιµάζει ένα ολόκληρο πρότζεκτ γύρω από αυτόν και τη δηµοσίευσε το περιοδικό Νewsweek. Πρόκειται για σπάνια µατιά στη ζωή του συγγραφέα του «Φύλακα της σίκαλης» που επίµονα έµεινε µακριά από το βλέµµα του κόσµου.

Τον Απρίλιο του 1968, όπως φαίνεται τυπωµένη η ηµεροµηνία στην φωτογραφία, ο Τζ. Ντ Σάλιντζερ θα ήταν 49 χρονών. Είχε πρόσφατα χωρίσει και βρισκόταν ήδη τρία χρόνια στην προσωπική του αποµόνωση που θα κρατούσε 45 χρόνια ώς το τέλος της ζωής του. Στην εικόνα που βλέπουµε ο απόµακρος συγγραφέας έχει σακούλες κάτω από τα µάτια του και ρυτίδες στο πρόσωπό του, αλλά έστω και διακριτικά, χαµογελάει. Γύρω του στον οικείο χώρο, καθισµένος όπως είναι στο πλάι του κρεβατιού, παρατηρεί κανείς κουβέρτες και σεντόνια, στο λιτό σκηνικό του σπιτιού του στο Κόρνις του Νιου Χαµσάιρ.

Η εικόνα µιλάει: ένα µικρό δοχείο απορριµµάτων δίπλα, ένα λιτό ντουλάπι, ένα πακέτο τσιγάρα πάνω σε αυτό. Γυµνοί τοίχοι.

Η πιο αποκαλυπτική λεπτοµέρεια; Είναι η κλειδαριά στην πόρτα. Δεν επιτρέπεται η είσοδος. Οχι για να µην ενοχλούν. Ο Σάλιντζερ φύλαγε κρυφό κάτι άλλο, σε µια µικρή δική του κρυψώνα, ένα κιβώτιο γεµάτο ανέκδοτα κείµενα. Θα δούµε όµως περισσότερα. Από το δωµάτιο και από τη ζωή του Σάλιντζερ, µόλις ο Σέιν Σαλέρνο είναι έτοιµος να µας τα δείξει. Ο σεναριογράφος του Χόλιγουντ ξόδεψε πολύ χρόνο και εκατοµµύρια δολάρια ερευνώντας τον µυστηριώδη κόσµο του Σάλιντζερ στον οποίο ανήκει και η ιστορία της φωτογραφίας. Ο Σαλέρνο δεν αποκαλύπτει προς το παρόν τίποτε άλλο.

Έχει όπως φαίνεται µια ιδιαίτερη πνευµατική σχέση µε τον συγγραφέα του Τhe Catcher in Τhe Rye (Φύλακας στη σίκαλη). Εχει και τους κανόνες του. Ενας από αυτούς είναι «Μη διαβάσετε Τζέι Ντ. Σάλιντζερ στο Κindle (ηλεκτρονικό βιβλίο). Πιάστε εκείνο το τσακισµένο βιβλίο τσέπης». Ο Σαλέρνο βρίσκεται µέσα µια «αποστολή πάθους» – γράφει, χρηµατοδοτεί και σκηνοθετεί ένα δίωρο ντοκιµαντέρ, το Salinger, και µια βιογραφία 800 σελίδων µε τίτλο «Ο Ιδιωτικός Πόλεµος του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ» µαζί µε τον Ντέιβιντ Σιλντς. Και οι δύο, όπως και ο Σάλιντζερ ο ίδιος, µε µεγάλη µυστικότητα, αφήνοντας ελάχιστα στο φως µέχρι τη στιγµή που θα αποκαλύψουν όλο το έργο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028