«Αντιπαθώ σφόδρα τα e-books, την ηλεκτρονική ανάγνωση και όλες τις επιρροές της σύγχρονης τεχνολογίας που σε αποσπούν από την παραδοσιακή ανάγνωση» λέει ο αµερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ (φωτογραφία). Θεωρώντας πως όλα αυτά (που αντιπαθεί) αναιρούν την ικανότητά µας να εκτιµήσουµε την οµορφιά και την αισθητική εµπειρία της ανάγνωσης σε έντυπα βιβλία.
Βέβαια, κανείς δεν µπορεί να κάνει τίποτα για την επέλαση της σύγχρονης τεχνολογίας, προσθέτει ο Ροθ. «Είναι κρίµα. Η συγκέντρωση, η αποµόνωση, η σιωπή, όλα όσα προϋποθέτει η ανάγνωση δεν ανήκουν πλέον σε όσα ζητά ή µπορεί να κατακτήσει σήµερα ο αναγνώστης».
Και ακόµη πιο λάβρος: «Δεν σκοπεύω να αγοράσω καµία από τις ηλεκτρονικές “βιβλιοσυσκευές” που κυκλοφορούν. Δεν έχει νόηµα. Μ’ αρέσει να διαβάζω το βράδυ στο κρεβάτι και µ’ αρέσει να διαβάζω βιβλία. Ετσι κι αλλιώς, δεν αντέχω και τις αλλαγές, πόσω µάλλον τις τόσο δραστικές».
Ο ίδιος πάντως κάτι κάνει για να προσαρµοσθεί στη σύγχρονη εποχή της µεγαλύτερης ταχύτητας. Ηταν από τους πρώτους που άρχισαν να γράφουν µικρότερης έκτασης µυθιστορήµατα. Τάση που συζητιέται πολύ τελευταία µαζί µε τις προβλέψεις για το «τέλος» των παραδοσιακών βιβλίων και των ογκωδών συγγραφικών πονηµάτων. Και το νέο του µυθιστόρηµα «Νέµεσις» µετράει 56.000 λέξεις. «Βλέπετε, ακολουθώ κι εγώ τους µοντέρνους καιρούς» λέει ο 77χρονος Ροθ. «Στην αρχή δοκίµασα να το κάνω από περιέργεια. Δεν ήξερα αν θα το πετύχω να περιορίσω την έκταση. Επειτα ανακάλυψα το ατού της συµπύκνωσης και του περιορισµού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου