12/3/11

Αρχαιότητες από το Ιράκ διέσωσε η Αγκάθα Κρίστι

Το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε συλλογή αρχαιοτήτων από ελεφαντόδοντο, που η Αγκάθα Κρίστι βοήθησε να καθαριστούν με κρέμα προσώπου στο χώρο των ανασκαφών στο Ιράκ που έκανε ο σύζυγός της.

Αρχείο:Agatha Christie.pngΜια συλλογή από πολύτιμα αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, που η Αγκάθα Κρίστι βοήθησε να καθαριστούν με κρέμα προσώπου στο χώρο των ανασκαφών που έκανε ο αρχαιολόγος σύζυγός της, αγοράστηκε από το Βρετανικό Μουσείο και θα εκτεθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Η διάσημη συγγραφέας μυθιστορημάτων, ήταν παρούσα στις ανασκαφές που έκανε ο δεύτερος σύζυγός της, Σερ Μαξ Μάλοουαν στο βόρειο Ιράκ.

Η Αγκαθα Κρίστι «ήταν μέλος της ομάδας ανασκαφής και έγραψε πολλά μυθιστορήματα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Νιμρούντ», αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο σε ανακοίνωσή του.

«Είχα μαζί μου τα αγαπημένα μου εργαλεία ένα πορτοκαλί ραβδί, ίσως μια πολύ λεπτή βελόνα πλεξίματος και ένα δοχείο κρέμας για να αφαιρώ απαλά την σκόνη από τις ρωγμές χωρίς να καταστραφεί το ευαίσθητο ελεφαντόδοντο», αναφέρει η συγγραφέας στην αυτοβιογραφία της, που δημοσιεύθηκε το 1977, ένα χρόνο μετά το θάνατό της.

Οι αρχαιότητες από ελεφαντόδοντο που χρονολογούνται από τον ένατο έως τον έβδομο αιώνα προ Χριστού, υπέροχα σκαλισμένες με ανθρώπινες μορφές, ζώα, φυτικά ή γεωμετρικά μοτίβα, προέρχονται από φοινικικές και συριακές πόλεις κοντά στην ακτή της Μεσογείου. Είχαν συλλεγεί ως λάφυρα ή τρόπαια και μεταφέρθηκαν στο Ιράκ, στην περιοχή της Νιμρούντ, που τότε ήταν μια από τις μεγαλύτερες ασσυριακές πρωτεύουσες στον ποταμό Τίγρη στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι ανασκαφές της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στο Ιράκ μεταξύ 1949 και 1963, «χωρίς αμφιβολία ήταν η πιο σημαντική βρετανική αποστολή στη Μέση Ανατολή», και επέτρεψαν να συγκεντρωθεί η καλύτερη συλλογή που ανακαλύφθηκε ποτέ στην περιοχή, σύμφωνα με το Μουσείο.

Το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε τα χίλια αντικείμενα και τα 5.000 θραύσματα για 1,17 εκατομμύρια στερλίνες, η μεγαλύτερη αγορά του από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μουσείο αγόρασε το ένα τρίτο μέσω δωρεών, ένα τρίτο του παραχωρήθηκε δωρεάν από το Βρετανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Ιράκ, κληρονόμο των συλλογών της αποστολής της εποχής εκείνης, και το τελευταίο τρίτο, 65 επιλεγμένα κομμάτια, θα πρέπει να επιστραφεί στο Ιράκ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028