18/11/11

Στις ράγες της ανάγνωσης…: ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2011

Στήλη της Ομάδας Ανάγνωσης στην εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΙΩΤΩΝ

Ο 80χρονος Σουηδός Τούμας Τρανστρέμερ, ένας απ’ τους μεγαλύτερους εν ζωή ποιητές και αρκετές φορές υποψήφιος για Νόμπελ, είναι ο μεγάλος νικητής του 2011.

Τούμας ΤρανστρέμερΣύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία και δια στόματος του γραμματέως της Πέτερ Ένγκλοου, βραβεύτηκε γιατί «Με τις συμπαγείς και διάφανες εικόνες του μας προσφέρει μια φρέσκια προσέγγιση της πραγματικότητας». Οι κριτικοί, αναλύοντας το έργο του, λένε ότι χαρακτηρίζεται από ορθότητα, οικονομία και εκφραστικές μεταφορές. Περιγράφει ποιητικά απλές εικόνες της καθημερινής ζωής με ενδοσκοπικό και θλιμμένο ύφος. Συμπληρώνουν, δε, ότι τα ποιήματά του είναι «λαϊκές προσευχές». Πηγές έμπνευσής του είναι τα ταξίδια του σε Βαλκάνια, Ισπανία, Αφρική και η ταραγμένη ιστορία της Βαλτικής.

Παγκόσμια αναγνωρισμένος αφού τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 50 γλώσσες και έχει τιμηθεί με βραβεία ποίησης σε Γερμανία και ΗΠΑ. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 2 συλλογές: «Τα ποιήματα» και «Πένθιμη γόνδολα».

Τέλος, λέμε ότι είναι ένα μεγάλο παράδειγμα δύναμης και αφοσίωσης στην ποίηση και μουσική, αφού ένα μεγάλο μέρος του έργου του γράφτηκε μετά την παράλυσή του το 1990 και εξακολουθεί και παίζει πιάνο μόνο με το αριστερό χέρι.

Δείγματα ποίησής του

Πρωϊ – Βράδυ

Το κατάρτι του καραβιού έχει σαπίσει και το πανί έχει τσαλακωθεί

Ο γλάρος μεθυσμένος πετά μακρυά πάνω απ’ το νερό

Το βαρύ τετράγωνο της αποβάθρας είναι καρβουνιασμένο

Οι λόχμες βυθίζονται στο σκοτάδι

Έξω στις σκάλες, η αυγή χτυπά και ξαναχτυπά τις γρανιτένιες πύλες της θάλασσας

κι ο ήλιος αστράφτει κοντά στον κόσμο

Μισοπνιγμένοι θερινοί θεοί ψηλαφούν στη θαλασσιά ομίχλη

Προσόψεις

Στην άκρη του δρόμου βλέπω την εξουσία και μου φαίνεται σαν κρεμμύδι με αλληλοεπικαλυπτώμενα πρόσωπα που αποσπώνται το ένα μετά το άλλο…

Για την Ομάδα Ανάγνωσης

Μαίρη Σολωμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028