15/4/08

Το σουηδικό βραβείο Αστριντ Λίντγκρεν στη Σόνια Χάρτνετ

Σαντρα Βουλγαρη

image «Δεν θέλω πραγματικά να γράφω για παιδιά. Γράφω μόνο για μένα και για τους λίγους αναγνώστες που εύχομαι να διασκεδάσω. Πιο πολύ γράφω για την ίδια την ιστορία...». Σε λίγο καιρό, στις 28 Μαΐου, η Αυστραλέζα συγγραφέας Sonya Hartnett θα πάρει στα χέρια της το σουηδικό λογοτεχνικό βραβείο παιδικής λογοτεχνίας εις μνήμην της Αστριντ Λίντγκρεν (δημιουργού της Πίπης Φακιδομύτης) που απονέμεται φέτος για έκτη συνεχή χρονιά. Ισως το ακριβότερο βραβείο διεθνώς για Παιδικό Βιβλίο (407.000 λίρες) προς αναγνώριση ενός όγκου δουλειάς γνωστής για την αμείλικτη ματιά της σε μερικές από τις σκληρότερες πτυχές της ζωής.

Το πρώτο της

Η Σόνια Χάρτνετ, τριάντα εννέα ετών, εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Trouble All the Way» στην ηλικία των 15 και από τότε έχει γράψει δεκαοχτώ βιβλία για παιδιά, νέους και ενήλικες. Το 2002 κέρδισε το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας «Guardian children’s fiction prize» με το βιβλίο «Thursday’s Child», η ιστορία δύο παιδιών που ζουν σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα μαζί με τον αλκοολικό πατέρα τους. Τότε είχε πει: «Εχω περάσει τον περισσότερο χρόνο μου, υπερασπίζοντας τη δουλειά μου ενάντια σε όσους την βλέπουν πολύπλοκη, παλιομοδίτικη και πολύ αυστηρή για τα γούστα των παιδιών». Μεταξύ των βιβλίων της είναι το «Surrender» (που μιλάει για τον θάνατο ενός νεαρού άντρα και τις τραγικές λεπτομέρειες της σύντομης ζωής του) αλλά και το «What the birds see» (η προσπάθεια ενός αγοριού που προέρχεται από προβληματική οικογένεια να δημιουργήσει υγιείς σχέσεις).

Πηγή δύναμης

Η επιτροπή επαίνεσε τη «γλωσσική της δεξιοτεχνία και την εκπληκτική αφηγηματική της τεχνική» και μίλησε για τα έργα της «ως πηγή δύναμης». Με ψυχολογικό βάθος και έναν συγκαλυμμένο αλλά αισθητό θυμό η Σόνια Χάρτνετ περιγράφει τις συνθήκες ζωής των νέων χωρίς να αποφεύγει τις σκοτεινές τους πλευρές. Το βραβείο (πρόσφατα βραβευμένοι οι συγγραφείς Philip Pullman και Maurice Sendak) καθιερώθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση το 2002 για να τιμήσει τη δημιουργό της πολυαγαπημένης Πίπης Φακιδομύτης Αστριντ Λίνγκρεν. Στόχος του είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για την παιδική και εφηβική λογοτεχνία σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και να ενδυναμώσει τα δικαιώματα των παιδιών. Πέρυσι το βραβείο δόθηκε στο πρότζεκτ για την προώθηση της εκπαίδευσης των παιδιών (Banco del Libro) που πραγματοποιήθηκε στη Βενεζουέλα.

[Πηγή]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028