4/4/09

Από Αλτσχάιμερ φαίνεται πως έπασχε η Αγκάθα Κρίστι

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΑπό τη νόσο του Αλτσχάιμερ έπασχε η Αγκάθα Κρίστι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, στη διάρκεια της οποίας μελετήθηκαν όλα τα μυθιστορήματα που έγραψε η διάσημη συγγραφέας μεταξύ των 28 και των 82 της χρόνων.

Οι ακαδημαϊκοί προσπάθησαν να αξιολογήσουν τις διακυμάνσεις στο λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε η συγγραφέας στη διάρκεια της δημιουργικής της περιόδου συγκρίνοντας τον λεξιλογικό πλούτο των 80 ιστοριών μυστηρίου που συνέγραψε.

Το συμπέρασμα ήταν ότι ο λεξιλόγιο της συγγραφέως μειώθηκε κατακόρυφα προς το τέλος της ζωής της, με ρυθμό 15-30%, ενώ η επανάληψη φράσεων και η χρήση αόριστων ουσιαστικών στα τελευταία μυθιστορήματα αυξήθηκε ραγδαία.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου της Αγκάθα Κρίστι «Οι ελέφαντες θυμούνται», στο οποίο παρατηρείται και η μεγαλύτερη λεξιπενία. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο τίτλος που διάλεξε η γνωστή συγγραφέας για το βιβλίο της είναι ότι αισθανόταν ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να το εμποδίσει.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028