14/5/09

28 έως 31 Μαΐου 2009 - Η Ιστορία στο επίκεντρο

  Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών και τα ενδιαφέροντα του αναγνωστικού κοινού η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα με θέμα «Βιβλίο και Ιστορία». Σε ένα ξεχωριστό θεματικό περίπτερο 350τ.μ. θα εκτεθούν περισσότεροι από 1.600 τίτλοι εκδόσεων για την Ιστορία, αλλά και εικαστικό και άλλο υλικό με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους, ενώ το περίπτερο θα κοσμούν 25 αντίγραφα αρχαίων κλασικών αγαλμάτων από τις συλλογές των ελληνικών μουσείων. Στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις παρουσιάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών συνθέτουν ένα ελκυστικό για τους λάτρεις της Ιστορίας πολιτιστικό πρόγραμμα.

Την καινοτομία των θεματικών εκθέσεων καθιέρωσε η ΔΕΒΘ από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας της. Με θέματα όπως «Βιβλία Τέχνης» το 2005, «Κρασί και άλλοι γευστικοί πειρασμοί» το 2006, «Ταξίδι» το 2007, «Πολιτικό βιβλίο» το 2008  και φέτος «Βιβλίο και Ιστορία» οι θεματικές εκθέσεις δίνουν μια νέα οπτική στο χώρο των πολιτιστικών δράσεων και αποτελούν ένα εξαιρετικό θεματικό αρχείο της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής (το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα το δημοσιεύσει σύντομα στην ιστοσελίδα του). image

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η φετινή θεματική έκθεση παρουσιάζει κατηγοριοποιημένα σε 11 ενότητες βιβλία που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας: Προϊστορική Περίοδος, Αρχαιότητα, Μεσαιωνικοί Χρόνοι-Βυζάντιο, Πρώιμοι Νεότεροι Χρόνοι (Οθωμανική   Αυτοκρατορία-Τουρκοκρατία), Νεότεροι Χρόνοι (Γαλλική Επανάσταση, Σύσταση Ελληνικού Κράτους έως τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου), Σύγχρονη Ιστορία αλλά και τις ενότητες: Θεωρία και ιστοριογραφία της Ιστορίας, Ιστορία στη μακρά διάρκεια,  Βιογραφίες-Μαρτυρίες, Ιστορικό Μυθιστόρημα, Γενικά βιβλία Ιστορίας και ιστορικά περιοδικά.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

Μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στην ιστορία των Βαλκανικών Πολέμων προσφέρει στους επισκέπτες το θεματικό περίπτερο παρουσιάζοντας εικαστικό υλικό και αντικείμενα της εποχής: αφίσες, πίνακες, ημερολόγια, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, παρτιτούρες κ.ά. από το αρχείο του ΕΛΙΑ αλλά και ντοκουμέντα από τα ιστορικά αρχεία και τη βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη: παλιές εκδόσεις, σπάνια χειρόγραφα, στρατιωτικοί χάρτες, εφημερίδες της εποχής, φωτογραφίες κ.ά. ζωντανεύουν την ελληνική εποποιία και τους πρωταγωνιστές της, π.χ. ένα χειρόγραφο του Γ. Δροσίνη για τον Βασιλιά Κωνσταντίνο ή  η έκδοση «Πολεμικές σελίδες» του Σπύρου Μελά από το 1913.

Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Αντιπροσωπευτικά αγάλματα της αρχαίας κλασικής εποχής θα κοσμήσουν το θεματικό περίπτερο γεφυρώνοντας εικαστικά το χθες με το σήμερα. Τα εξαιρετικά αντίγραφα που ευγενικά παραχώρησε προς έκθεση ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ) αποτελούν δείγματα υψηλής τέχνης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά: Κυκλαδικό γυναικείο ειδώλιο, αναθηματικό ανάγλυφο από τον Παρθενώνα, κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άγαλμα κόρης, ειδώλιο μικρού έρωτα, Αττική κύλικα Απόλλων κιθαρωδός, κ.ά.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

Ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου εμπλουτίζουν το πλούσιο αφιέρωμα στην Ιστορία, προσφέροντας γνώσεις και ερεθίσματα στους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα προβολών είναι συνεχόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης. Συγκεκριμένα, θα προβάλλονται κατά τακτά διαστήματα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο θεματικό περίπτερο (σε video wall οθόνη):

    • Τα επιτυχημένα τηλεοπτικά «Σαν σήμερα», παραγωγή της ΕΡΤ
    • 12 επεισόδια από τη σειρά «Εμείς οι Έλληνες» και 10 από τη σειρά «Μεγάλοι Έλληνες»,  παραγωγή του ΣΚΑΪ
    • Ημίωρα ντοκιμαντέρ με θέμα «Στιγμές Ιστορίας  1908 – 1945», παραγωγή του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου
    • Ιστορικά ντοκιμαντέρ για τον Μεσοπόλεμο, τη δολοφονία του Λαμπράκη, για την Αθήνα του 20ου αιώνα, τους Βαλκανικούς και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κ.ά.  του σκηνοθέτη Φώτου Λαμπρινού.
      [δείτε το πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ εδώ]

                  Επίσης, στην αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ (σε συνεργασία όπως κάθε χρόνο με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) θα προβληθεί την Παρασκευή η διασκευασμένη ταινία «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» Φώτου Λαμπρινού το Σάββατο 30/05, ενώ θα προηγηθεί την Παρασκευή η προβολή της βραβευμένης με Όσκαρ «Σφραγισμένα χείλη». [δείτε το πρόγραμμα προβολών ταινιών εδώ]

                  ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

                  Παρουσιάσεις, συζητήσεις, στρογγυλά τραπέζια με θέμα την Ιστορία οργανώνουν οι Έλληνες εκδότες στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΒΘ αποτυπώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για το θέμα. Δεκαεπτά εκδηλώσεις ιστορικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβάνει το πολιτιστικό πρόγραμμα, οι οποίες πραγματεύονται ζητήματα της πρόσφατης και παλαιότερης ελληνικής ιστορίας (Βυζάντιο, Εμφύλιος, μικρασιατική καταστροφή κ.λ.π.) με τη συμμετοχή σημαντικών ελλήνων συγγραφέων αλλά και πανεπιστημιακών. [δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων]

                  ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

                  Με την ενδιαφέρουσα συζήτηση «Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους» ανοίγει την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, το πρόγραμμα εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης δίνοντας το στίγμα της έμφασης στην Ιστορία.

                  Στο στρογγυλό τραπέζι που συντονίζει ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος, συμμετέχουν συγγραφείς από το πρώην Ανατολικό μπλοκ, μεταφέροντας την εμπειρία τους από την περίοδο εκείνη: Svetislav Basara από τη Σερβία, Dan Lungu από τη Ρουμανία, Gustav Murin από τη Σλοβακία, Nora Ikstena από τη Λετονία.

                  Την προσωπική του βιωματική ματιά πάνω στο ίδιο θέμα, την πτώση του Τείχους, που καθόρισε εν πολλοίς το τρέχον ιστορικοπολιτικό γίγνεσθαι, θα «καταθέσει» ο Ανατολικογερμανός Ίνγκο Σούλτσε (Ingo Schulze) την Παρασκευή 29/05 στις 8 το βράδυ. Στη συζήτηση, «Μια “Καινούρια ζωή” μετά τη ΛΔΓ», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τιμώμενης χώρας Γερμανίας, συμμετέχουν οι συγγραφείς Αλέξης Σταμάτης και Μιχάλης Μοδινός ενώ συντονίζει η Κίρκη Κεφαλέα, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Οργάνωση: Goethe-Institut Θεσσαλονίκης, Εκδόσεις Καστανιώτη).

                  Στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας, που οργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, εντάσσεται και η συζήτηση «Γερμανo-ελληνική Ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου» (την ίδια μέρα, ώρα 13:00) στη μνήμη του Hermann Frank Meyer. Ομιλητές: Χάγκεν Φλάισερ, ιστορικός, Christoph Schminck - Gustavus, συγγραφέας, Νίκος Καραπιδάκης, ιστορικός. Συντονισμός: Σπύρος Μοσκόβου (Deutsche Welle) . Οργάνωση: Goethe-Institut Θεσσαλονίκης, Εκδόσεις της Εστίας.

                  Γνωστός στην Ελλάδα από τα βιβλία του «Θεοδώρα, η άνοδος μιας αυτοκράτειρας» και «Η χαμένη αυτοκρατορία» (από τις εκδόσεις Ωκεανίδα) ο Ιταλός Βυζαντινολόγος και συγγραφέας Paolo Cesaretti συζητά με τον Τάκη Θεοδωρόπουλο για την «Αναπαράσταση της Ελληνικής Ιστορίας στη νεότερη και σύγχρονη ιταλική λογοτεχνία», την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

                  Μια μυθιστορηματική ανασκόπηση του 20ου αιώνα που μόλις εξέπνευσε θα μας παρουσιάσει (Σάββατο 30/5, στις 12 το μεσημέρι) ο Γαλλοτυνήσιος ποιητής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός Εντί Καντούρ (Hedi Kaddour) με το βραβευμένο βιβλίο του «Βάλτενμπεργκ» (εκδόσεις Πατάκη 2008) που ξεχώρισε αποσπώντας το Βραβείο GONGOUR, αλλά και τον τίτλο καλύτερο βιβλίο της χρονιάς από το περιοδικό LIRE  το 2005 που κυκλοφόρησε από τον Gallimard.

                  Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του κορυφαίου αμερικανού συγγραφέα, ιστορικού και πολιτικού ακτιβιστή Howard Zinn. Η ομιλία του με θέμα «Η Δράση των Πολιτών ως προϋπόθεση της Δημοκρατίας» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (στις 25 Μαΐου - 7.30 μ.μ.) θα προαναγγείλει το άνοιγμα της ΔΕΒΘ τρεις ημέρες μετά, την Πέμπτη 28 Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, το Σάββατο 30/5, ώρα 1.00 μ.μ. θα πραγματοποιήσει δεύτερη ομιλία ενώπιον του θεσσαλονικιώτικου κοινού.

                  Επιφανής πνευματική προσωπικότητα, ο Ζιν έχει εκδώσει 20 βιβλία ανάμεσά τους το πολυσυζητημένο δοκίμιο «Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών» αλλά και το θεατρικό  «Ο Μαρξ στο Σόχο». Θα έχει μάλιστα τη χαρά να παρακολουθήσει ως θεατής την ελληνική εκδοχή του «Μαρξ» του - που με μεγάλη επιτυχία ενσαρκώνει ο Άγγελος Αντωνόπουλος για τέταρτη χρονιά.

                  «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

                  Αλλά και η Παιδική Γωνιά, αφιερωμένη αποκλειστικά στους λιλιπούτειους αναγνώστες, είναι φέτος εμπνευσμένη από την Ιστορία. Το τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για παιδιά και εφήβους περιλαμβάνει: 

                                • 60 εκδηλώσεις, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, εργαστήρια οργανωμένα από τους εκδότες παιδικού βιβλίου, με θέμα την ιστορία, τη μυθολογία, το ταξίδι στο χρόνο και τις εποχές.
                                • Η Γωνιά του Συγγραφέα, σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, όπου αγαπημένοι συγγραφείς συναντούν τους μικρούς τους φίλους και διαβάζουν αποσπάσματα των βιβλίων τους.
                                • Διαγωνισμός «Σε άλλη εποχή!». Αν ζούσες σε άλλη εποχή, ποια θα ήταν αυτή; Στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον; Σε ποια χώρα; Τι θα σου άρεσε να κάνεις; Το έντυπο συμμετοχής και το ειδικό κουτί στην είσοδο της Παιδικής Γωνιάς περιμένουν τις ιστορίες των παιδιών. Τα καλύτερα κείμενα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ και οι νικητές θα βραβευτούν με βιβλία.
                                • Την Πέμπτη και την Παρασκευή, επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών από σχολεία της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών.

                                ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ -  ΙΔΡΥΜΑΤΑ

                                Στο πλαίσιο της θεματικής έκθεσης που αφορά στην Ιστορία, συμμετέχουν φέτος στην ΔΕΒΘ σε ξεχωριστά περίπτερα, σημαντικοί πνευματικοί φορείς και Ιδρύματα συνεισφέροντας με ξεχωριστό τρόπο στην ολοκληρωμένη παρουσίαση πτυχών της αρχαίας, βυζαντινής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας: η Ακαδημία Αθηνών, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα ιδρύματα Ελευθερίου Βενιζέλου, Γεωργίου Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Σημίτη, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.

                                Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 6ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα βρείτε στον κόμβο: http://www.thessalonikibookfair.com/

                                Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) / Υπουργείο Πολιτισμού,HELEXPO / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ)ΕΡΓΟ ΣΥΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΤΠΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

                                Δεν υπάρχουν σχόλια:

                                (C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
                                Κάδμου 7 & Δαιδάλου
                                Λιβαδειά 32100
                                τηλ. 22610.89970
                                fax 22610.81028