14/5/09

Σαλμάν Ρουσντί: Αυτό το βιβλίο μου έσωσε τη ζωή...

Ο βραβευμένος με Μπούκερ Αγγλος συγγραφέας έγραψε το νέο του μυθιστόρημα προσπαθώντας να ξεπεράσει τον πρόσφατο χωρισμό του.

Εχρίσθη ιππότης. Βραβεύθηκε με το Μπούκερ για τη λογοτεχνία το 1981. Παραλίγο να χάσει τη ζωή του το 1989, όταν ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε «φετφά», θρησκευτικό διάταγμα, που ζητούσε από τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν για το έργο του «Σατανικοί Στίχοι». Για τους Ινδούς, όμως, ο Σαλμάν Ρουσντί είναι τόσο μεγάλος όσο ο Φόκνερ και ο Χέμινγουεϊ.

Ο γεννημένος στη Βομβάη Αγγλος συγγραφέας μίλησε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» για το νέο του μυθιστόρημα «Τhe Enchantress of Florence», στο οποίο ασχολείται με τη βασανισμένη σχέση Ανατολής και Δύσης, καθώς και το μεγάλο του πάθος: τη δύναμη της γυναικείας ομορφιάς.

Ο Σαλμάν Ρουσντί εξομολογείται πώς το γράψιμο τον βοήθησε να δραπετεύσει από τον οδυνηρό χωρισμό του με την πανέμορφη τέταρτη γυναίκα του, ηθοποιό και μοντέλο, Πάντμα Λάκσμι: «Ηταν σαν να έπεσε μια ατομική βόμβα στο σαλόνι την ώρα που προσπαθείς να εργαστείς», λέει για τον Ιανουάριο του 2007, όταν η Λάκσμι τού ζήτησε διαζύγιο. «Πραγματικά για ένα διάστημα φοβήθηκα ότι θα έχανα το βιβλίο (Αν και στο πρόσωπο της ηρωίδας καθρεφτίζεται η Λάκσμι, «μια γυναίκα φτιαγμένη για παλάτια και βασιλιάδες», ο Ρουσντί επιμένει ότι είχε στον νου του το βιβλίο πριν τη γνωρίσει).

«Βρισκόμουν σε τέτοια κατάσταση αναταραχής που δεν μπορούσα να δουλέψω. Πάντα περηφανευόμουν για την πειθαρχία μου ως συγγραφέας. Το κάνω σαν δουλειά. Σηκώνομαι το πρωί και κάθομαι στο γραφείο. Και τρόμαξα γιατί σκέφτηκα πως αν χάσω αυτό, θα έχω χάσει τα πάντα. Ειλικρινά νομίζω πως ήταν η μεγαλύτερη πράξη θέλησης που μου ζητήθηκε ποτέ να κάνω, συμπεριλαμβάνοντας τη φετφά, για να συμμαζέψω το κεφάλι μου».

Αφότου τον άφησε η Λάκσμι, υπήρξε μια περίοδος που ενώ δούλευε για οκτώ ή εννιά ώρες την ημέρα, είχε γράψει «σχεδόν τρεις σελίδες» μέσα σε έξι βδομάδες. «Κι από τότε το βιβλίο μού έσωσε τη ζωή. Γράφτηκε μόνο του. Πήγαινα στο γραφείο και διασκέδαζα πιο πολύ απ ό,τι έξω. Είχα τόση χαρά που έγραφα, που νομίζω ότι το αίσθημα μεταφέρθηκε στο κείμενο».

ΕΘΝΟΣ - 7-4-2008 - Σοφία Στυλιανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028