23/4/10

Βιβλία και τριαντάφυλλα: Σύμβολα πολιτισμού κι αγάπης

23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων
---------------------
Η 23η  Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε τρεις μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που "έφυγαν" την ίδια ημέρα από τη ζωή (23 Απριλίου 1696),  τους Miguel de Cervantes, του William Shakespeare και του Garcilaso de la Vega, αλλά και άλλους όπως οι Maurice Druon, K. Laxness (Ισλανδός Νομπελίστας), Manual Mejia Vallejo, Vladimir Nabokov και Josep Pla.
 

 

Οι ρίζες του εορτασμού βρίσκονται στην Καταλανία της Ισπανίας, όπου σύμφωνα με την παράδοση, στις 23 Απριλίου - ημέρα του Αγ.Γεωργίου - μαζί με κάθε βιβλίο που αγοράζεται προσφέρεται ένα τριαντάφυλλο.

Ένας παγκόσμιος θεσμός μέσα από την παράδοση της Valencia

O Vicente Clavel υπήρξε ένας ανήσυχος και δημιουργικός δημοσιογράφος από τη Valencia. Το 1917 εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη, όπου ίδρυσε τις Εκδόσεις Cervantes. Η πόλη αποτελούσε εκείνη την εποχή τον σημαντικότερο εκδοτικό πυρήνα της Ισπανίας, ενώ το ίδιο έτος με την άφιξη του Clavel ο καταλανός συνάδελφός του Gustau Gili έθετε τις βάσεις της ισπανικής Camara del Libro, ενός θεσμού που φιλοδοξούσε να συγκεράσει τα συμφέροντα όλων των παραγόντων που σχετίζονταν με το βιβλίο σε διεθνές επίπεδο.

Ο Clavel, που βρέθηκε γρήγορα στη θέση του αντιπροέδρου της camara, είχε μια ιδέα στο μυαλό του και πέτυχε την πραγματοποίησή της από τον οργανισμό, παρουσιάζοντάς την στην κυβέρνηση του δικτάτορα Miguel Primo de Rivera. Έπρεπε να δημιουργηθεί μια μεγάλη γιορτή του βιβλίου με ετήσιο χαρακτήρα για την προώθηση της ανάγνωσης σε όλη την Ισπανία. Ο καταλανός υπουργός Εργασίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Eduardo Aunos, υπέγραψε στις 9 Φεβρουαρίου του 1926 το βασιλικό διάταγμα της ίδρυσης της γιορτής.

Πανεπιστήμια, σχολεία, βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία άρχισαν να αφιερώνουν δημόσιες εκδηλώσεις στην ανάγνωση και την απόδοση τιμών στο ισπανικό βιβλίο. Ταυτόχρονα, οι κρατικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση και τα δημαρχεία όφειλαν να προχωρούν σε μέτρα για την αγορά και την διανομή των βιβλίων.

Η γιορτή είχε οριστεί για τις 7 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων του Cervantes. Ωστόσο, η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας κράτησε ελάχιστα: το 1930 η γιορτή μεταφέρθηκε στις 23 Απριλίου, ημέρα του θανάτου του συγγραφέα του Δον Κιχώτη, η οποία έδινε άλλωστε την εγγύηση για περισσότερο ήλιο...Στην Καταλανία ταυτίστηκε με την γιορτή του Sant Jordi (Αγίου Γεωργίου) και υπήρξε πραγματική διέξοδος για τον κόσμο τα χρόνια της δικτατορίας του Franco. Ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για το υπόλοιπο κράτος.

Το 1996, και πάλι ως απάντηση στην πρωτοβουλία των καταλανών εκδοτών, η 23η Απριλίου αναγορεύτηκε από την Unesco σε Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμo...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028