25/2/11

Δώρα του βυθού

Μπορεί μια γυναίκα να βρει το νόημα της ύπαρξής της απομονωμένη σ' ένα νησί; Τα κοχύλια πώς την βοηθούν στην αναζήτησή της;

Στα ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ, η Anne Morrow Lindbergh περιγράφει το δικό της ταξίδι στα βάθη του εαυτού της. Σ' ένα μακρινό νησί απερίσπαστη, προσπαθεί να επικεντρώσει στην ουσία και στο νόημα της ύπαρξης του ανθρώπου και ιδιαίτερα της γυναίκας. Χρησιμοποιεί τα κοχύλια που βρίσκει στην παραλία σαν οδηγούς, σύμβολα και παραδείγματα για να απεικονίσει τα στάδια της εσωτερικής της αναζήτησης. Κάθε κοχύλι είναι κι ένα ταξίδι προς την ομορφιά, τη γαλήνη, την επαφή με την αλήθεια της. Αποκαλύπτει μια μικρή νησίδα βεβαιότητας με όστρακα και μαργαριτάρια πολύτιμα, δώρα του βυθού, τα οποία κοινωνεί μέσω του βιβλίου, γενναιόδωρα, όπως της τα χάρισε η θάλασσα.

"[... ] νομίζω πως το βιβλίο αυτό προσφέρει στους αναγνώστες μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας. Είναι δύσκολο να περιγραφεί, μα πιστεύω ηώς αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το βιβλίο συνεχίζει να είναι τόσο αγαπητό και να διαβάζεται ακόμη. Μιλώ για την ελευθερία που έρχεται μετά την απόφαση του να παραμένει κανείς ανοιχτός, όπως η μητέρα μου, στην ίδια τη ζωή, ό,τι κι αν φέρνει: χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, πόνο, θαλπωρή και, βέβαια, πάντα αλλαγή.
Μέσω των δικών της εμπειριών και χάρη σ' έναν πυρήνα εσωτερικής ηρεμίας, συνειδητά στο "εδώ και τώρα", η μητέρα μου αθόρυβα έζησε ελεύθερη τη δική της ζωή μέσα στην ίδια τη ζωή, και μακάρι όλοι να κάναμε το ίδιο."
(Reeve Lindbergh)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Anne Morrow Lindbergh 1906 - 2001

Σύζυγος του πιλότου Charles Lindbergh και μητέρα έξι παιδιών, έζησε μια ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη ζωή στην Αμερική και στην Ευρώπη. Έλαβε πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις ως συγγραφέας, αλλά και ως εξαιρετική αεροπόρος.

Η πρώτη έκδοση του Gift from the Sea έγινε best seller και μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3.000.000 αντίτυπα σε πωλήσεις. Έχει μεταφραστεί σε 45 γλώσσες, ενώ στην Ελλάδα εκδίδεται για πρώτη φορά.

Βιβλία της είναι τα :

North to the Orient (1935)

Listen! The Wind (1938)

The Wave of the Future (1940)

The Steep Ascent (1944)

Gift from the Sea (1955)

The Unicorn and other Poems (1956)

Dearly Beloved (1962)

Earth Shine (1969)

Bringmea Unicorn (1972)

Hour of Gold, Hour of Lead (1973)

Locked Rooms and Open Doors (1974)

Tlte Flower and the Nettle (1976)

War Without and Within (1980)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028