12/12/08

Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, 100 χρόνια

Ημερίδα Μνήμης στο Μπενάκη της οδού Πειραιώς από τις εκδόσεις «Αγρα» το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.

«Γεννήθηκα στα 1908. Πήγα σχολείο μονάχα στην ΣΤ΄ Δημοτικού, διδαχθείς κατ’ οίκον. Οι οικοδιδάσκαλοί μου, μου εμφύτευσαν την αγάπη στη Γεωγραφία και το Δημοτικό τραγούδι. Δεκατεσσάρων χρονών έγραψα μια Παγκόσμια Γεωγραφία. Εν συνεχεία άρχισα να γράφω εκφραζόμενος προσωπικά πάνω στο σχήμα “Η Λαφίνα” και του “Κίτσου η μάννα”. Θαύμαζα τον Καρκαβίτσα για το ότι μνημόνευε και εκμεταλλευόταν πάρα πολλές παραδόσεις μας. Φοιτητής στο Παρίσι, η Νορβηγική και γενικότερα η Σκανδιναυϊκή Συμβολιστική λογοτεχνία με επηρέασε και άρχισα να κινούμαι σε άλλο επίπεδο. Τότε ήταν που διάβασα και το θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο “Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα”».

Είναι μια αυτοπαρουσίαση με τον τρόπο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Το ερχόμενο Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, οι εκδόσεις «Αγρα» με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του Μουσείου Μπενάκη, διοργανώνουν μια Ημερίδα Μνήμης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και τα 15 χρόνια από το θάνατό του.

Τίτλος της ημερίδας «Η διάθεση να χαρίσει ένα κόσμημα». Από τις 10 το πρωί του Σαββάτου σε τέσσερις συνεδρίες που έχουν τίτλο «Ατένιση θησαυρού», «Αμαρτία η απουσία από το παρόν», «Συναναστροφή συνεχής», «Η συνείδηση του Πατρός», πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι, λογοτέχνες, ποιητές θα επιχειρήσουν να φωτίσουν το ιδιαίτερο λογοτεχνικό ύφος του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, τον κόσμο του, τον κόσμο της γραφής και τον κόσμο της ζωγραφικής (την οποία υπηρέτησε μοναδικά, επηρεασμένος από τον Στρατή Δούκα, τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Παπαλουκά.

Οι Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Παντελής Μπουκάλας, Αθηνά Σχινά, Σάββας Μιχαήλ, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, Χ. Δ. Γουνελάς, Λίζυ Τσιριμώκου, ο γιος του Γαβριήλ Ν. Πεντζίκης, ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης είναι μερικοί από τους ομιλητές αυτής της ημερίδας. Να σημειώσουμε ότι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ετοιμάζει διαδικτυακό τόπο για τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη στη διεύθυνση www.pentzikis.ekebi.gr .

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028