1/11/10

Ινδία: δεν διώκεται η συγγραφέας του βιβλίου “Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων”

(φωτό αρχείου)Η Ινδική δικαιοσύνη αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη στη βραβευμένη συγγραφέα κι ακτιβίστρια Αρουντάτι Ρόι για στάση μετά την ομιλία της για το φλέγον ζήτημα του Κασμίρ, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Η Ρόι--στην οποία είχε απονεμηθεί το 1997 το βραβείο Μπούκερ για τη νουβέλα της “Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων”--επικρίνει με σφοδρότητα τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ινδίας στο ομόσπονδο κρατίδιο του Κασμίρ, όπου σε διαδηλώσεις ενάντια στο Νέο Δελχί από τον Ιούνιο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 111 άνθρωποι, κυρίως νέοι που έπεσαν νεκροί από πυρά του στρατού και της αστυνομίας. 

Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων κατοίκων του Κασμίρ τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του κρατιδίου, το οποίο διεκδικεί το Πακιστάν. 

Η συγγραφέας ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον αυτονομιστή ηγέτη του Κασμίρ Σαγιέντ Άλι Σαχ Γκιλάνι την περασμένη εβδομάδα και τάχθηκε υπέρ του αζάντι, του "ελεύθερου" Κασμίρ, με αποτέλεσμα η Ινδική αστυνομία να αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να την διώξει για στάση, ει μη για εσχάτη προδοσία. 

Όμως η αστυνομία έλαβε οδηγίες να "αποφύγει να συνεχίσει το θέμα και να το θεωρήσει λήξαν", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Ινδικό υπουργείο Εσωτερικών ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

"Δεν ασκήθηκε ουδεμία ποινική δίωξη σε βάρος της. Δεν υπάρχει περίπτωση να της ασκηθεί η κατηγορία της στάσης", είπε ο αξιωματούχος. 

Το ινδουιστικό εθνικιστικό Μπαρατίγια Τζανάτα (Λαϊκό Κόμμα) χαρακτήρισε "προδοτικές" τις δηλώσεις της Ρόι και απαίτησε να προσαχθεί σε δίκη.

Πηγή

--------------------------

Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων *

Δύο όμορφα, αγνά δίδυμα παιδιά και η υπέροχη μητέρα τους επιστρέφουν για να ζήσουν στο πατρικό της σπίτι, στο Αγιέμενεμ, στην Ινδία, αφού ο ιδιόρρυθμος πατέρας τα έχει εγκαταλείψει. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται μια συναρπαστική ιστορία όπου οι δίδυμοι ήρωες παίζουν τους ρόλους τους ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Ένας έρωτας απαγορευμένος, μια λαχτάρα για μακρινούς ορίζοντες, ένα ποτάμι που μιλάει μια γλώσσα ονειρική, κι ένας θεός που τα πάντα ορίζει.

* μπορείτε να το βρείτε στη Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028