19/11/10

Λογοτεχνικό βραβείο με αιχµές για τα e-books

Πάτι Σµιθ Ενα ακόµη σηµαντικό βραβείο για την Πάτι Σµιθ. Το ονοµαστό, για την αµερικανική λογοτεχνία, National Book Award για το αυτοβιογραφικό της «Just Kids», όπου η Πάτι Σµιθ γράφει για τα νεανικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Η 63χρονη ροκ µουσικός και ποιήτρια, µάλιστα, άδραξε την ευκαιρία... Και καθώς παραλάµβανε το βραβείο των 10.000 δολαρίων, παρότρυνε τους εκδότες να µην αφήσουν την τεχνολογία να «σκοτώσει» τα παραδοσιακά βιβλία. «∆εν υπάρχει τίποτα πιο όµορφο από το βιβλίο, το χαρτί, το τυπωµένο κείµενο, το εξώφυλλο», είπε στην εκδήλωση που έγινε στη Νέα Υόρκη. 

Η Πάτι Σµιθ µιλάει στο βιβλίο για το πώς έφτασε στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει φίλους εκεί και χωρίς δουλειά. 

Ηταν Ιούλιος του 1967 και εκείνη 21 χρονών. Καταφέρνει και βρίσκει µια δουλειά σε βιβλιοπωλείο, θα συναντήσει τον Ρόµπερτ Μέιπλθορπ, θα ξεκινήσει η σχέση τους, θα νοικιάσουν ένα διαµέρισµα και θα µείνουν µαζί. 

Το ένα ανήσυχο πνεύµα θα βρει το άλλο, ο φωτογράφος και η ποιήτρια του πανκ στην πόλη που ποτέ δεν κοιµάται. Ενα βιβλίο γεµάτο αναµνήσεις µε ζωηρές περιγραφές, πολύ συναίσθηµα και ένα βιβλίο που πρέπει να ενδιαφέρει οποιονδήποτε θέλει να δει πώς ξεκινά µια καλλιτεχνική καριέρα.

Το βραβείο στην κατηγορία του µυθιστορήµατος κέρδισε η Τζέιµι Γκόρντον για το «Lord of Misrule», µε θέµα έναν αγρότη που προσπαθεί να σώσει τον στάβλο του. Θεωρήθηκε από πολλούς, µάλιστα, έκπληξη η νίκη της Γκόρντον, που τα τελευταία είκοσι χρόνια βγάζει βιβλία σε µικρούς εκδοτικούς οίκους

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028