Ο Ελβετός συγγραφέας Πάουλ Νιζόν είναι ο νικητής του φετινού Αυστριακού Βραβείου Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας.
Στον ηλικίας 85 ετών ελβετό συγγραφέα Πάουλ Νιζόν, που ζει στο Παρίσι, απονεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη το Αυστριακό Βραβείο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας για το 2010, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 ευρώ.
«Μεταξύ των ευρωπαίων συγγραφέων, ο Πάουλ Νιζόν κατέχει μία θέσει ιδιαίτερα ξεχωριστή», διότι το επάγγελμα συγγραφέας γι’ αυτόν αποτελεί «ένα υπαρξιακό καθήκον, μία ελεύθερη επιλογή», τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής απονομής Αντρέα Έκερ.
Ο Πάουλ Νιζόν είναι «ευρωπαίος πολίτης, και πολίτης του κόσμου», τόνισε από την πλευρά του ο αυστριακός συγγραφέας Κλάους Χόφερ, στον εγκωμιαστικό του λόγο προς τον ελβετό συγγραφέα, του οποίου το έργο, εξ ολοκλήρου στα γερμανικά, έχει μεταφραστεί σε πλήθος γλώσσες.
Στην απάντησή του, ο Νιζόν εκτιμά πως η απονομή αυτού του βραβείου αποτελεί ένα «βαραίνον σημείο» στη συγγραφική του σταδιοδρομία, Επίσης δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο στους αυστριακούς συγγραφείς που τον επηρέασαν, κυρίως τον Άνταλμπερτ Στίφτερτ, τον Ούγκο φον Χόφμανσταλ και τον Χέρμαν Μπροχ, μη λησμονώντας τη φιλία που τον συνδέει με την δεινή ποιήτρια της «Ομάδος 47» Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, τον Έλιας Κανέτι, τον Τόμας Μπέρνχαρντ και τον Πέτερ Χάντκε.
Γεννημένος στη Βέρνη στα 1929, ο Νιζόν μετά τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογίας και Γερμανικών στα Παν/μια της Βέρνης και του Μονάχου, υπήρξε κριτικός τέχνης στην αξιόλογη ελβετική εφημερίδα Νόιε Τζίρχερ Τσάιτουνγκ.
Συγγραφέας από το 1962, ο Νιζόν από το 1977 ζει στο Παρίσι και τα πιο γνωστά του έργα είναι τα «Κάντο» (1963), «Περηφάνια» (1975), «Η χρονιά της Αγάπης» (1981), στην «Κοιλιά της Φάλαινας» 1989, «Το δέρμα της Πέστροφας (2005).
Μεταξύ των προηγουμένων νικητών του Αυστριακού Βραβείου Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας περιλαμβάνονται περίλαμπρα ονόματα του λογοτεχνικού στερεώματος, όπως ο ιταλός δοκιμιογράφος Κλαούντιο Μάγκρις (2005), ο ισπανός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Χόρχε Σεμπρούν (2006), η σκωτσέζα συγγραφέας Α.Λ.Κένεντι (2007), η ουγγρο-γαλλίδα Αγκότα Κρίστοφ (2008), και ο σουηδός Περ Όλοβ Ένκβιστ (2009).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου