23/11/08

Μελοποίηση Διονυσίου Σολωμού

image Εκατόν πενήντα χρόνια από το θάνατό του ο Διονύσιος Σολωμός επανέρχεται στην επικαιρότητα. Έτσι όπως τον αγάπησε και τον τραγούδησε ο Επτανήσιος λαός και οι συνθέτες του που συνεχίζουν να τον ξανοίγουνε στη μουσική μέχρι σήμερα.

Φέρει τον τίτλο «Σολωμός, Ιόνια Μουσικός» και είναι μία συλλογή σπανίων ηχογραφήσεων ιόνιας σολωμικής μουσικής, λαικής και έντεχνης, σε τρία CD. Η πρωτοβουλία ανήκει στο σύλλογο "Φίλοι του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων" και υλοποιήθηκε με χορηγία της Βουλής. Παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Βουλή από τον πρόεδρο και τον γ.γ. του συλλόγου κ.κ. Νίκο Λούντζη και Νίκο Κουρκουμέλη, τον ιστορικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών κ. Νίκο Μοσχονά και τον μουσικολόγο κ. Σπύρο Δεληγιαννόπουλο.

Ιστορική αναδρομή στα Επτάνησα, από τον κ. Μοσχονά, και το πως οι δυτικές κυριαρχίες και επιρροές οδήγησαν στη ντόπια παραγωγή πολιτισμού, ανάλυση της σολωμικής ποίησης σε σχέση με τον ηχητικό χρωματισμό της, τη μελοποίηση, από τον κ. Δεληγιαννόπουλο και παρουσίαση του έργου των Επτανήσιων συνθετών που συμμετέχουν στην παρούσα έκδοση από τον κ. Λούντζη συνέθεσαν μια εκδήλωση άξια της μνήμης του εθνικού μας ποιητή.

Ενός ποιητή που αν ζούσε σε άλλη εποχή, όπως ειπώθηκε, θα «ηταν σίγουρα επιφανής και χωρίς να είναι "εθνικός" λόγω του Ύμνου. Ενός ποιητή που υπήρξε μια μεγάλη ψυχή, πίσω από μία εύηχη φωνή την κρίσιμη στιγμή. Ενός ποιητή, τέλος, που έδωσε την πρόκληση στον επτανησιακό λαό να «φτερώσει» το μήνυμά του με μουσικούς τόνους, εύηχους και συναρπαστικούς. Σε όλα τα επίπεδα και όλους τους χώρους, από τη μορφή μονωδίας με πιάνο στα σαλόνια, μέχρι σε τετράφωνης σερενάτας με μαντολίνο στις ταβέρνες και τους δρόμους'».

Η παρούσα έκδοση είναι πολυεπίπεδη. Σε πρώτο επίπεδο η προέλευση αφορά τα νησιά Κέκρυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο η οποία αγκάλιασε μουσικά τον Σολωμό σφιχτότερα και διαρκέστερα. Σε δεύτερο επίπεδο η διάκριση σε παραδοσιακή και έντεχνη μουσική με παράλληλη προσπάθεια αξιολόγησης. Σε τρίτο η κατάταξη κατά δημιουργό και σε τεταρτο κατά εκτέλεση.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028