10/9/09

Νέα φρουρά στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

image Στο παρά πέντε των εκλογών διόρισε ο υπουργός Πολιτισμού στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου την ιστορικό τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου, συνταξιούχο υπάλληλο του ΥΠΠΟ, επίτιμη γενική διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού.

Ο διορισμός της έγινε δεκτός με αμηχανία απόσυγγραφικούς κύκλους, καθώς συνηθιζόταν να διορίζεται στη θέση αυτήνάνθρωπος με στενή σχέση με το βιβλίο. Πρόεδροι του ΕΚΕΒΙ χρημάτισαν οι: ΤίτοςΠατρίκιος, Σπύρος Πλασκοβίτης, Ρένα Σταυρίδη-Πατρικίου, Δημήτρης Νόλλας καιΠέτρος Μάρκαρης. Ο τελευταίος, που είναι και απερχόμενος πρόεδρος, είχε δηλώσει- όπως και η αντιπρόεδρος Λένα Διβάνη - ότι δεν ενδιαφέρεται για την ανανέωση της θητείας του, χρεώνοντας στο υπουργείο «έλλειψη στήριξης» και «αδιαφορία». Στη θέση του αντιπροέδρου διορίστηκε ο Παναγιώτης Νικολόπουλος,ομότιμος καθηγητής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο Διοικητικό Συμβούλιο παρέμειναν οι: Διονύσης Μαγκλιβέρας (γραμματέας), Μαρία Παναγοπούλου, Θανάσης Βαλτινός, Βασίλειος Βιτσαξής, Μαρία Αλεξανδράκη.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Σάμης Γαβριηλίδης και Γιώργος Στεφάνου, επιφυλάσσονται: «Είμαι προβληματισμένος αν θα αποδεχθώ έναν διορισμό που γίνεται από ένανυπουργό που στην ουσία δεν υφίσταται και που φαίνεται σαν προεκλογικήπράξη», δηλώνει ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης.

Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο Πολιτισμού μιλούν για «κάρμα» της νέας προέδρου να καταλαμβάνει θέσεις σε μεταιχμιακές περιόδους. Είχε διοριστεί στο Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης πριν από τα γεγονότα του 1989. Λίγο πριν αποχωρήσει η κυβέρνηση Τζαννετάκη έγινε διευθύνουσασύμβουλος, ενώ την περίοδο ΄90-΄91 εκτέλεσε χρέη διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης.


Υπήρξε πρόεδρος στην Εταιρεία Τεχνοκριτικών, ενώ το όνομά της αναμείχθηκε στην υπόθεση της εξόδου από τη χώρα της οικοσκευής Γλύξμπουργκ από το Τατόιεπί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η Μαίρη Μιχαηλίδου, ως διευθύντρια της Πινακοθήκης, ήταν επικεφαλής επιτροπής για την καταγραφή των αντικειμένων του Τατοΐου, αλλά της δόθηκε εντολή να σταματήσει και δύο ημέρες μετά τα εννέα κοντέινερ αναχώρησαν για το εξωτερικό.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028