11/9/09

Βραβεία για το Διαγωνισμό Διασκευασμένου Σεναρίου

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Βραβεία Διασκευασμένου Σεναρίου, για ταινία μικρού μήκους, που προκήρυξε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο θεσμός του διαγωνισμού απευθύνεται σε νέους δημιουργούς και αποσκοπεί στην ώθησή τους προς την ελληνική λογοτεχνία ως πεδίο έκφρασης-αξιοποίησης για τη συγγραφή κινηματογραφικών σεναρίων.

Οι φετινοί υποψήφιοι κλήθηκαν να διασκευάσουν έργα από το συγγραφικό corpus νεοελλήνων συγγραφέων. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, αποτελούμενης από τον πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρο Μάρκαρη, τον συγγραφέα και πρ. πρόεδρο του ΕΚΕΒΙ  κ. Δημήτρη Νόλλα, την δημοσιογράφο-κριτικό κινηματογράφου κα Μαρία Κατσουνάκη και τη σκηνοθέτιδα κα Φωτεινή Σισκοπούλου, έκρινε όχι αποκλειστικά την πιστότητα στην πλοκή του πρωτότυπου, όσο και την απόδοση του πνεύματος των συγκεκριμένων λογοτεχνικών έργων.

Συγκεκριμένα:

  • Το πρώτο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 3.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Παναγιώτη Αχουριώτη για το σενάριο του Ο ΞΕΠΕΣΜΕΝΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ, διασκευή από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η επιτροπή  εκτίμησε ιδιαίτερα τη δημιουργική επεξεργασία του διηγήματος του Παπαδιαμάντη και τη μεταφορά του στο σήμερα, τη στέρεη δομή των χαρακτήρων και την προσέγγιση του κεντρικού ήρωα του Παπαδιαμάντη από τον σεναριογράφο, καθώς και την άρτια ανάπτυξη των διαλόγων του σεναρίου.

  • Tο δεύτερο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 2.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Αλέξανδρο Τσαντίλα για το σενάριο του Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ από το διήγημα «Ο Γρασαδόρος» του Ρένου Αποστολίδη. Η επιτροπή αξιολόγησε πολύ θετικά το ρεαλιστικό, σύγχρονο, περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του σεναρίου, καθώς και την ικανότητα του σεναριογράφου να φτιάχνει σύγχρονους, αληθινούς, χαρακτήρες.

  • Το τρίτο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου από έργο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (αξίας 1.000 ευρώ), για ταινία μικρού μήκους, απονέμεται στον Στέφανο Μονδέλο για το σενάριο του ΔΥΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΚΑΡΟΤΣΙ, βασισμένο στο ομώνυμο εικονογραφημένο παραμύθι του Νικόλαου Ανδρικόπουλου. Η επιτροπή έκρινε ότι η προσπάθεια του σεναριογράφου να διασκευάσει ένα παιδικό βιβλίο, καθώς και η χρησιμοποίηση μικτών τεχνικών καθιστούν τον σενάριο άξιο για ένα βραβείο.

H απονομή των βραβείων θα γίνει για το σενάριο ταινίας μικρού μήκους στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2009 (στις 21 Σεπτεμβρίου).

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028