Το απαγορευμένο από τη σοβιετική λογοκρισία «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» του νομπελίστα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν θα εντάσσεται από φέτος στο πρόγραμμα διδασκαλίας της ρωσικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Παιδείας.
Το έργο του Σολζενίτσιν, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1973, αποτελεί ένα ογκώδες κατηγορώ για την σοβιετική εξουσία και μία προσπάθεια «χαρτογράφησης» της ιστορίας του συστήματος διώξης αντιφρονούντων στη Σοβιετική Ένωση. Ο Σολζενίτσιν παρουσιάζει μία δεύτερη παράλληλη χώρα μέσα στην ΕΣΣΔ, όπως συχνά λέει στο βιβλίο του, «ένα αρχιπέλαγος από γκουλάγκ, με τα λιμάνια του και τους μόνιμους κατοίκους του».
Ο Σολζενίτσιν έγραψε το βιβλίο έπειτα από εννέα χρόνια που πέρασε σε στρατόπεδα για πολιτικούς κρατουμένους: Νεαρός αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού στο μέτωπο με τις γερμανικές δυνάμεις, κλήθηκε το 1945 από το πεδίο της μάχης να δικαστεί εξαιτίας επιστολών που είχε ανταλλάξει με φίλο του σε άλλο μέρος του μετώπου, στις οποίες επέκρινε τον Στάλιν. Απελευθερώθηκε το 1953, οπότε και του επιβλήθηκε ποινή κατ' οίκον περιορισμού.
Καρπός αυτών των χρόνων ήταν το Αρχιπέλαγος, μετά την έκδοση του οποίου στη Δύση, εγκατέλειψε την ΕΣΣΔ. Η κυκλοφορία του βιβλίου απαγορεύτηκε εντός της σοβιετικής επικράτειας ενώ του είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας ήδη το 1970 (αν και δεν μπόρεσε να το παραλάβει ο ίδιος). Επέστρεψε στη Ρωσία το 1994, «αποκαταστάθηκε» και πέθανε τον Αύγουστο του 2008.
Το ρωσικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να συμπεριλάβει τμήματα του βιβλίου στο πρόγραμμα διδασκαλίας, λαμβάνοντας υπόψη «την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά από την πορεία του 20ου αιώνα που περιέχει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου