8/9/09

Αυστραλία: Ακόμα δυο βραβεία για το συγγραφέα Χρήστο Τσιόλκα

 Ο Χρήστος ΤσιόλκαςΆλλα δυο σημαντικά βραβεία απονεμήθηκαν στον ελληνικής καταγωγής συγγραφέα της Αυστραλίας Χρήστο Τσιόλκα, για το έργο του οποίου ασχολείται τον τελευταίο καιρό ο αγγλόφωνος Τύπος σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία έως τον Καναδά και από τις ΗΠΑ έως την Ινδία.

Συγκεκριμένα στο Χρήστο Τσιόλκα απονεμήθηκε το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της κυβέρνησης της Πολιτείας της Βικτόριας για το βιβλίο του «To Χαστούκι» (The Slap).

Το εν λόγω βιβλίο ανακηρύχθηκε σε «Βιβλίο της Χρονιάς» και «Μυθιστόρημα της Χρονιάς» για το 2009 από την Ένωση Αυστραλών Εκδοτών, στο πλαίσιο των βραβείων αυστραλιανών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιβλίου (Australian Book Industry Awards). Πρόκειται για ένα σημαντικό βραβείο, το οποίο δίνεται όχι από μια μικρή επιτροπή ειδικών, αλλά κατόπιν ψηφοφορίας που διενεργείται μεταξύ 150 εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων, με κριτήριο τη λογοτεχνική και εμπορική επιτυχία ενός βιβλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από μήνες ο Χρήστος Τσιόλκας κέρδισε και το βραβείο του κορυφαίου συγγραφέα των χωρών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Το βραβείο συνοδεύεται και με μια συνάντηση «πρόσωπο με πρόσωπο» με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε ερώτηση τι θα ζητήσει από την βασίλισσα (που είναι και βασίλισσα των περισσοτέρων χωρών της Κοινοπολιτείας), ο πολυβραβευμένος ομογενής συγγραφέας απάντησε αφοπλιστικά:

«Θα της ζητήσω να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα» !

Στην Αυστραλία «Το Χαστούκι» έχει ήδη πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα.

Ο Τσιόλκας όμως κέρδισε και το βραβείο του καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Blessed», που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης και απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές.

Το φιλμ «Blessed», που σκηνοθέτησε η ομογενής Άννα Κόκκινος και στο οποίο πρωταγωνιστεί η Βικτόρια Χαραλαμπίδου (Νύφες), θα προβληθεί και στα κινηματογραφικά φεστιβάλ Τορόντο και Σαν Σεμπαστιάν.

Στους κινηματογράφους της Αυστραλίας η προβολή του αρχίζει την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πολυβραβευμένο «best seller» «Το Χαστούκι», του Χρήστου Τσιόλκα, θα γίνει και τηλεοπτικό σίριαλ.

Τα γυρίσματα, που θα γίνουν στη Μελβούρνη και θα έχουν έντονο ελληνικό χρώμα, θα αρχίσουν σύντομα αλλά η σειρά θα μεταδοθεί το 2010.

Το βιβλίο «Το Χαστούκι» που έχει χαρακτηριστεί «διαμάντι» από τους κριτικούς, αποτελεί μια μικρογραφία της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και μια καυστική περιγραφή της οικογενειακής ζωής. Ο συγγραφέας ανατέμνει την ψυχή κάθε χαρακτήρα θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία της ύπαρξής τους, την οικογένεια, τα πιστεύω, τις σχέσεις και τις επιθυμίες τους.

Στο παρελθόν το βραβείο αυτό το έχουν κερδίσει κι άλλοι Αυστραλοί συγγραφείς, όπως ο Πίτερ Κάρεϊ και ο Ντέϊβιντ Μαλούφ, οι οποίοι σήμερα θεωρούνται κορυφαίοι στον παγκόσμιο χώρο.

Ο Χρήστος Τσιόλκας προέρχεται από οικογένεια Ελλήνων μεταναστών και το βιβλίο του αντανακλά, ως ένα βαθμό, τα προσωπικά του βιώματα. Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Τσιόλκας έγινε γνωστός για τα βιβλία του «Dead Europe» και «Loaded» .

Το δεύτερο έγινε και ταινία με τίτλο «Κατά Μέτωπο» (κυκλοφόρησε και στην ελληνική γλώσσα) που προβλήθηκε και στις Κάννες και είχε ως θέμα του τη ζωή ενός νεαρού ομογενή ομοφυλόφιλου, σε σκηνοθεσία της Άννας Κόκκινος, με πρωταγωνιστή τον Άλεξ Δημητριάδη. Πρώτο βραβείο είχε δοθεί στο Τσιόλκα και για το βιβλίο του «Νεκρή Ευρώπη» από την εφημερίδα «The Age».

via

Σχετικές συνδέσεις:

Κορυφαίος συγγραφέας της Βρετανικής Κοινοπολιτείας ο Χρήστος Τσιόλκας

Νέες επιτυχίες για τον ομογενή συγγραφέα Τσιόλκα

Χρήστος Τσιόλκας – Συνέντευξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028