3/2/10

Διαξιφισμοί για το “Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή”

Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή / Βασίλης Γκουρογιάννης

image [...] Το παλιό λεωφορείο, ένα Βόλβο εικοσαετίας, με αεροπορικό βόμβο και ξερούς τριγμούς, ξεκίνησε για μια σύντομη περιήγηση στην παλαιά Λευκωσία και αποκεί θα κατευθυνόταν προς το ξενοδοχείο Nicosia. Στην ατμόσφαιρά του πλανιόταν η αίσθηση ότι εγκατέλειπαν πίσω στη Μακεδονίτισσα τους νεκρούς συμπολεμιστές, ηττημένοι από το πάθος για μια παγωμένη μπίρα. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούσαν να τους παρηγορήσουν. Δεν γνωρίζουν αν οι νεκροί χρειάζονται παρηγοριές. Αυτό που έγινε πριν από λίγο ήταν μια βιαστική συνάντηση έπειτα από τριάντα τόσα χρόνια παλαιών φίλων, οι οποίοι δεν είχαν τίποτε πλέον να πουν πέρα από τα τυπικά και ανυπομονούσαν να χωρίσουν με εύσχημο τρόπο. Εξάλλου οι νεκροί ήταν ήδη ενήλικες: ήταν τριάντα τριών ετών νεκροί. Είχαν πια προσαρμοστεί να είναι νεκροί, ενώ ως ζωντανοί βίωσαν μόλις είκοσι πέντε χρόνια, και προφανώς τα είχαν λησμονήσει. [...]

Με πρωταγωνιστές μια ομάδα βετεράνων του πολέμου στην Κύπρο το 1974, κατά την εισβολή του Αττίλα, οι οποίοι επιστρέφουν στα πεδία των μαχών τριάντα τόσα χρόνια μετά, ο Βασίλης Γκουρογιάννης στήνει ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για τον αγνοημένο αυτό πόλεμο αλλά και για κάθε πόλεμο. Μεγάλο μέρος του μυθοπλαστικού υλικού του βιβλίου είναι βασισμένο σε μαρτυρίες Ελλήνων και Τούρκων βετεράνων που έλαβαν μέρος στα γεγονότα.

------------------

Διαξιφισμοί Γερουλάνου-ΛΑ.Ο.Σ για το βιβλίο που προτάθηκε για βράβευση

«Είναι δικαίωμά σας να αναφέρετε το μυθιστόρημα σαν ‘ανθελληνικό’ και σε παλαιότερη ερώτησή σας ‘ανυπόστατο λιβελογράφημα’ και είναι υποχρέωσή μας να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά σας να το λέτε, αλλά δεν οφείλουμε εμείς να υιοθετούμε αυτό που προτείνετε» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκη σχετικά με το προταθέν προς βράβευση βιβλίο του Β. Γκουρογιάννη «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» .

«Το βιβλίο που αναφέρεστε είναι μυθιστόρημα και είναι προϊόν τέχνης είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει αυτό που λέει. Δεν είναι ιστορικό βιβλίο. Δεν είναι στην πρόθεσή μου να λογοκρίνω ένα προϊόν τέχνης είτε αυτό ταιριάζει στην αισθητική μου ή την πολιτική μου φιλοσοφία είτε όχι. Η απαγόρευση παρουσίασης προϊόντων τέχνης δεν έγκειται σε μια σύγχρονη δημοκρατία, ο δε χαρακτηρισμός μιας τέχνης ως επικίνδυνη και αντεθνική παραπέμπει σε μια εποχή που νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε» πρόσθεσε ο κ. Γερουλάνος και συνέχισε: «Το δικαίωμά του συγγραφέα να γράφει αυτά τα οποία γράφει και το δικό σας δικαίωμα σας να λέτε αυτά που λέτε πηγάζουν από τις ίδιες αρχές, παρότι υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν, και συγκαταλέγομαι σε αυτούς, ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό που είναι επικίνδυνο δεν είναι η ελευθερία της έκφρασης αλλά η λογοκρισία της» .

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γ. Ανατολάκης είπε πως χαίρεται γιατί το βιβλίο αυτό δεν βραβεύτηκε αλλά «η ζημιά έγινε μόνο και μόνο που ο κρατικός φορέας το πρότεινε» . Είπε ακόμη ότι στη σελίδα 137 γράφει ότι η «ΕΛ.ΔΥ.Κ ήταν ντουμάνι στην πρέζα και τα χάπια», στην 276 «υπήρξαμε κι εμείς εξίσου εγκληματίες πολέμου», στη 211 ότι «κατά τους βαλκανικούς πολέμους ο ελληνικός στρατός έκανε εθνοκάθαρση στη Μακεδονία». «Το να προταθεί αυτό το βιβλίο από το υπουργείο είναι σαν να υβρίζετε κι εσείς» πρόσθεσε ο βουλευτής και ζήτησε από τον υπουργό να δώσει απάντηση στους συγγενείς των νεκρών των τραυματιών και αγνοούμενων.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ μέσα που να αμφισβητεί τον ηρωισμό των πεσόντων στην Κύπρο» είπε στη δευτερολογία του ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος συνεχάρη -με την ευκαιρία- τον Γ. Καλπούζο για την βράβευση του βιβλίου του «Ιμαρέτ» . Όπως διευκρίνισε, σχετικά με την διαδικασία επιλογής των βιβλίων και της τελικής βράβευσης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δεν επεμβαίνει ποτέ ούτε στις προτάσεις ούτε στη διαδικασία επιλογής των βραβευμένων βιβλίων. «Το μυθιστόρημα του Γκουρογιάννη δεν το πρότεινε το ΕΚΕΒΙ, προτάθηκε από ψήφο των μελών των λεσχών ανάγνωσης που λειτουργούν στην Ελλάδα. Φέτος ψήφισαν δύο χιλιάδες μέλη και διάλεξαν 15 βιβλία από 300 τίτλους. Ο αριθμός των ανθρώπων που ψήφισαν για τα βιβλία ξεπέρασε τις 3.000 άτομα» είπε ο υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028