10/2/10

Αναδρομική απονομή Booker 40 χρόνια μετά...

Και οι κριτές κάνουν λάθη.

image Αρχειοθέτης του βρετανικού λογοτεχνικού βραβείου Booker ανακάλυψε, ύστερα από 40 χρόνια, ότι μια σειρά αξιόλογων μυθιστορημάτων του 1970 τέθηκαν εκτός συναγωνισμού λόγω αλλαγών στους κανόνες απονομής του βραβείου.

Το 1971, δύο χρόνια μετά τη θέσπισή του, το βραβείο έπαψε να δίδεται αναδρομικά και τροποποιήθηκε σε βραβείο για το καλύτερο μυθιστόρημα της (εκάστοτε εκδοτικής) χρονιάς. Η αναθεώρηση είχε ως αποτέλεσμα και τη μεταφορά του χρόνου επίδοσής του, από τον Απρίλιο στον Νοέμβριο. Οι αλλαγές έθεσαν αυτομάτως εκτός συναγωνισμού 22 αξιόλογα -όπως φάνηκε με τα χρόνια- μυθιστορήματα του 1970, καθώς ουσιαστικά το βραβείο Booker της τότε χρονιάς δεν δόθηκε ποτέ. Πολλοί από τους συγγραφείς των εν λόγω βιβλίων, όπως η Αϊρις Μέρντοχ, ο Aυστραλός νομπελίστας Πάτρικ Γουάιτ ή ο Χ. Ε. Μπέιτς θεωρούνται πλέον καταξιωμένοι, αν όχι «κλασικοί». Αρκετοί, δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή.

Θεσπίστηκε επιτροπή τριών κριτών, με αποστολή την απονομή του χαμένου βραβείου (Lost Booker Prize) για το καλύτερο μυθιστόρημα του 1970. H δημοσιογράφος και κριτικός Ρέιτσελ Κουκ, η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του ΙΤΝ, Κέιτι Ντέρχαμ, και ο ποιητής και μυθιστοριογράφος Τομπάιας Χιλ καλούνται αρχικά να επιλέξουν τα έξι επικρατέστερα βιβλία. Στους υποψηφίους συγκαταλέγονται, εκτός από τη Μέρντοχ, η Σούζαν Χιλ, ο Ντέιβιντ Λοτζ, ο Τζο Ορτον, ο Τζ. Γκ. Φάρελ, η Ρουθ Ρέντελ και η Μαίρη Ρενό.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028