16/9/10

Νέο τεύχος του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ

Κυκλοφόρησε το Σεπτεμβριανό τεύχος του περιοδικού «Διαβάζω» . Με θέματα, σχόλια, κριτικές, παρουσιάσεις, αριθμούς και ρεπορτάζ από τον κόσμο του βιβλίου.
Σε αυτό, το 510ο, τεύχος προβάλλονται στο εξώφυλλο το «Ιστορικό μυθιστόρημα του Κώστα Δ. Κυριαζίδη», «Η φωτογραφία στην ποίηση της Κικής Δημουλά», «Η τέχνη ως παιδαγωγικό εργαλείο» .
Ανθολογώντας τις 102 σελίδες του ξεχωρίζουν:
«Μία αιρετική άποψη για τον Καραγκιόζη» από τον Φαίδωνα Θεοφίλου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, γράφει:
«Τουρκική υπηκοότητα πήρε ο Καραγκιόζης από την UNESCO…Χαίρομαι για το γεγονός αυτό και σας εξηγώ αμέσως το γιατί: Επειδή ποτέ δεν ήθελα να εκπροσωπεί τον Έλληνα ένας κακάσχημος, καμπούρης, διαρκώς πεινασμένος, που εισπράττει συνεχώς φάπες και κλωτσιές από την τουρκική εξουσία, που θέλει να τη βγάζει καθαρή με πονηριές και μικροαπατεωνιές…» .
«Αγινικοκαρούζος» . Ο Γιώργος -Ίκαρος Μπαμπασάκης γράφει για τον αξέχαστο ποιητή Νίκο Καρούζο:
«Συναντιέσαι τυχαία μ' έναν ποιητή, στον καύσωνα, ‘στα θολερά λιοπύρια του καρκίνου’, που έψαλλε ο άλλος, ο μεγάλος ποιητής, κι 'αναρωτιέσαι γιατί δεν συναντιούνται πιο συχνά, έστω και τυχαία, οι ποιητές, γιατί πια δεν τρωγοπίνουνε μαζί, γιατί δεν καβγαδίζουνε εξαίσια στις παρυφές της φρονιμάδας, γιατί δεν είναι όχληση πια τα γέλια τους, του βλέμματός τους η βραχνάδα, ο νοερός κεραυνός της ίδιας τους της ύπαρξης…» .
Συνέντευξη στον Γιάννη Μπασκόζο του Ρωμαιοκαθολικού θεολόγου, φιλόσοφου και ιερέα Χανς Κινγκ, με αφορμή το καινούργιο του βιβλίο «Η αρχή των πάντων», που αποτελεί ένα διάλογο θρησκείας και επιστήμης:
«Δεν υπάρχει ειρήνη μεταξύ των θρησκειών αν δεν υπάρχει διάλογος και δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος αν δεν υπάρξει αξιακή βάση πάνω στην οποία συζητάμε. Η σημερινή κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό μια κρίση ηθικής. Δέστε: στη Wall Street λέγανε ψέματα, κλέβανε…» .
«Μέχρι νεωτέρας φωτογραφίας…» . Η Δέσποινα Παπαστάθη γράφει για το ρόλο της φωτογραφίας στην ποίηση τη Κικής Δημουλά:
«Η φωτογραφία αποτελεί ένα από τα μοτίβα που επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα στο έργο της Κικής Δημουλά, ‘σαν χαρακτηριστικά λάιτ μοτίφ, σαν ρεφρέν που επιμένουν, χωρίς, εν τούτοις, την παραμικρή κινητικότητα’…. Η φωτογραφία πυροδοτεί το μηχανισμό της μνήμης, φέρνοντας στο παρόν όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν… Η κάθε φωτογραφία αποτελεί ομιλούσα πραγματικότητα» .
Κώστας Δ. Κυριαζής ( 1920-1991). Σελίδες για τον μαχητικό δημοσιογράφο και συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων, οποίος ανήκει στην κλασική σχολή του ιστορικού μυθιστορήματος, με έμφαση κυρίως στις ιστορίες από το Βυζάντιο. Έγραψε τα έργα «Αγνή η Φράγκα : Οι τελευταίοι Κομνηνοί» ( Τόμοι Α και Β, 1980,Εστία), «Η τέταρτη Σταυροφορία: Αγνή η Φράγκα» (1981, Εστία), «Ερρίκος του Αινώ: Τα πρώτα χρόνια της Φραγκοκρατίας» (1984, Εστία ). Ο Αναστάσιος Δ Καραγιάννης εξαίρει την οπτική του συγγραφέα :
«Πολλά πρόσωπα συνθέτουν το έργο αυτό, με τους Δυτικούς να μαθαίνουν τις ίντριγκες του παλατιού … Μόνο με την ανάγνωση των σελίδων του βιβλίου που περιγράφουν την υποδούλωση της Πόλης στους Λατίνους στις 12 Απριλίου 1204 μπορεί ο αναγνώστης να αισθανθεί την ανατριχίλα, το φόβο, τον θυμό και την απελπισία των Ελλήνων, για το αναπάντεχο συμβάν» .
Στις τελευταίες σελίδες της μηνιαίας επιθεώρησης για το βιβλίο ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για την κριτικογραφία Μαΐου-Ιουνίου 2010 και τα ευπώλητα παντός είδους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028