6/10/08

Φίλιπ Ροθ και Χαρούκι Μουρακάμι «φλερτάρουν» με το βραβείο Νόμπελ

image

Το όνομα του νικητή του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2008 θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία. Οι ανακοινώσεις των ονομάτων των νικητών ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα με το Νομπέλ Ιατρικής.

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το όνομα του νικητή του Νομπέλ Φυσικής και την Τετάρτη του Νομπέλ Χημείας. Στις 10 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί στο Όσλο της Νορβηγίας το όνομα του βραβευθέντος με το Νομπέλ Ειρήνης. Τρεις ημέρες αργότερα θα γίνει γνωστός ο νικητής του Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών.

Ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος, Φίλιπ Ροθ και ο Ιάπωνας συγγραφέας, Χαρούκι Μουρακάμι, είναι οι δύο πιο πιθανοί για να λάβουν το βραβείο λογοτεχνίας Νόμπελ αυτό το χρόνο.

Το πρακτορείο στοιχημάτων, Λαντμπρόουκς, δίνει στον Ιταλό λόγιο και δημοσιογράφο, Κλάουντιο Μάγκρις, τρεις προς μία πιθανότητες, ενώ ακολουθούν ο Ισραηλινός Άμος Οζ και η Αμερικανίδα Τζόις Κάρολ Όουτς. Στο τέλος του καταλόγου του Λαντμπρόουκς βρίσκεται με πιθανότητες 150 προς μία ο Μπομπ Ντίλαν.

Ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος, Μάικλ Τσάμπον στη λίστα του με τους συγγραφείς που θα ήθελε να κερδίσουν, αναφέρει καταρχάς την Ούρσουλα Κ. Λεγκέν, ενώ έπονται ο Μάικλ Οντάατγιε, ο Κόρμακ Μακ Κάρθι, ο Τζ. Μπάλαρντ και ο Φίλιπ Ροθ. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι «κάθε χρόνο, ο Φίλιπ Ροθ θεωρείται πως θα κερδίσει το βραβείο».

Ο Μάικλ Τσάμπον που κέρδισε το 2001 το βραβείο Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά του «The Amazing Adventures of Kavalier & Clay», τόνισε ότι τα μεγάλα βραβεία προσφέρουν κάτι πίσω από τους επαίνους.

«Ένα έξοχο βραβείο δίνει μεγάλη λάμψη, συνήθως σε μία ανάξιά του σκοτεινή γωνία», υπογράμμισε. Ο κ. Τσάμπον είχε μία διαφορετική εμπειρία όταν έφερε σπίτι του το σπουδαίο αυτό βραβείο. «Την ημέρα που έμαθα ότι είχα κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, πήρα το παιδί μου από το νηπιαγωγείο και του είπα: Ο μπαμπάς κέρδισε ένα βραβείο σήμερα. Και μου απάντησε όλο χαρά: Άνοιξέ το, άνοιξέ το!».

Εικασίες για τον νικητή του βραβείου Νόμπελ

Ο Σουηδός εκδότης, Σβαν Γουίλερ, ο οποίος έχει ασχοληθεί για δεκαετίες αναλύοντας τον τρόπο που σκέφτεται η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, υπογράμμισε ότι «μερικές από τις τελευταίες επιλογές ήταν αιφνιδιαστικές».

Η νικήτρια του περασμένου έτους, Ντόρις Λέσινγκ, ήταν μία μη αναμενόμενη επιλογή. «Οι εικασίες πριν την απονομή του βραβείου γίνονταν όλο και περισσότερες και αυτό γιατί η ακαδημία μας είχε εκπλήξει με τις επιλογές της», τόνισε ο εκδότης.

Ο κ. Γουίλερ θεωρεί ότι ο Φίλιπ Ροθ δεν έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει. «Είναι ο μεγαλύτερος Αμερικανός πεζογράφος, όμως κατά την άποψή μου η Ακαδημία δεν πιστεύει ότι είναι αρκετά σημαντικός», επεσήμανε στο Ρόιτερς.

Τέλος, Ο Μάικλ Τσάμπον, ο οποίος έγινε γνωστός το 1988, σε ηλικία 25 ετών με το πρώτο του μυθιστόρημα «The Mysteries of Pittsburgh», παραδέχτηκε ότι είχε ονειρευτεί να κερδίσει ένα βραβείο Νόμπελ. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «για να είμαι ειλικρινής, όταν ήμουν νέος διάβαζα τη λίστα με τα ονόματα αυτών που είχαν κερδίσει Νόμπελ στην Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια και ήλπιζα κάποια ημέρα να δω και το όνομά μου ανάμεσα σε αυτά».

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028