10/10/08

"Βαθύτατα συγκινημένος" δήλωσε ο γάλλος συγγραφέας Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας

"Βαθύτατα συγκινημένος" δήλωσε σήμερα ο γάλλος συγγραφέας Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, ο οποίος τιμήθηκε με το φετεινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

"Είναι μεγάλη τιμή για μένα", πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον δημόσιο σουηδικό ραδιοσταθμό o συγγραφέας πολλών έργων μεταξύ των οποίων: "Η Έρημος" και "Το Χρυσόψαρο".Ο Λε Κλεζιό πρόσθεσε ότι ευχαριστεί "ειλικρινά την Ακαδημία Νόμπελ" και ότι "ανυπομονεί να βρεθεί στη Στοκχόλμη και να ευχαριστήσει τα μέλη της Ακαδημίας", που απονέμει τα βραβεία.

Ερωτηθείς αν θεωρεί εαυτόν γάλλο ή γαλλόφωνο συγγραφέα, ο Λε Κλεζιό, ο οποίος πέρασε τα παιδιά του χρόνια στον Μαυρίκιο και στη Νιγηρία, απάντησε: "Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να κάνει μια τέτοια διάκριση. Γεννήθηκα στη Γαλλία, ο πατέρας μου ήταν Βρετανός, είμαι ένα κράμα, όπως πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη".

Ο Λε Κλεζιό, ο οποίος όταν έμαθε ότι τιμήθηκε με το Νόμπελ ετοιμαζόταν να διαβάσει, όπως είπε, πρόσθεσε ότι θα μεταβεί στις 25 Οκτωβρίου στη Σουηδία για να παραλάβει το σουηδικό λογοτεχνικό βραβείο Στιγκ Ντάγκερμαν, το οποίο του απενεμήθη τον Ιούνιο.

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1,02 εκατομμύριο ευρώ) και θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στην Στοκχόλμη.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028