8/10/08

Η Τουρκία στο επίκεντρο για καλό σκοπό

Τιμώμενη χώρα της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης που ανοίγει στις 15 Οκτωβρίου

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος θα βρεθεί και πάλι σε λίγες μέρες η Τουρκία, αυτή τη φορά όχι για τις εσωτερικές της συγκρούσεις και αντιφάσεις, αλλά για την πολιτιστική της παραγωγή. Στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης η Τουρκία είναι φέτος τιμώμενη χώρα.

Η 60η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, που ανοίγει σε λίγες ημέρες τις πύλες της στη Φρανκφούρτη, εκτιμάται ότι θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε η Τουρκία να δείξει ότι είναι πολιτιστικά ώριμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλωστε, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης θεωρείται πλέον ως ο ανά την υφήλιο μεγαλύτερος οίκος εμπορίου του βιβλίου. Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, υπάρχει και μια τιμώμενη χώρα.

Το 2001 ήταν η Ελλάδα, του χρόνου θα είναι η Κίνα. Φέτος είναι η Τουρκία, η οποία θα δώσει το «παρών» στην έκθεση με το σλόγκαν της «γοητευτικά πολύχρωμης» χώρας.

Ο νομπελίστας Παμούκ και οι εκδότες

Με αφορμή το γεγονός, οι γερμανικοί εκδοτικοί οίκοι - όπως είχαν κάνει και με την Ελλάδα και όπως κάνουν κάθε χρόνο με κάθε τιμώμενη χώρα - έσπευσαν να μεταφράσουν και να εκδώσουν τουρκικά βιβλία στη γερμανική γλώσσα. Φέτος, μετέφρασαν συνολικά 220 τίτλους, από τους οποίους οι 70 είναι λογοτεχνικά έργα. Το ερώτημα πλέον είναι εάν θα μπορέσει να τα απορροφήσει η αγορά κι αν ανοίξει έτσι η «όρεξη» των οίκων και για άλλους Τούρκους συγγραφείς.

Το ατού της Τουρκίας είναι ότι διαθέτει ένα πολύ πρόσφατο Νόμπελ Λογοτεχνίας, απονεμημένο μόλις το 2006 στον Ορχάν Παμούκ, ο οποίος θα μιλήσει στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης.

Οι οίκοι ευελπιστούν πως μια άγνωστη, εξωτική λογοτεχνία θα μπορέσει να αναδείξει ένα μεγάλο όνομα, ώστε το κοινό να αγοράζει εύκολα και άλλα βιβλία, άλλων συγγραφέων της ίδιας άγνωστης λογοτεχνικής επικράτειας.

[via]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028