16/10/08

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Αραβίντ Αντίγκα νικητής του Booker 2008

O πρωτοεμφανιζόμενος Αραβίντ Αντίγκα κέρδισε το βραβείο λογοτεχνίας Booker 2008 με την νουβέλα του «The White Tiger» (Η άσπρη τίγρης). Ο 33χρονος Ινδός θεωρείται ως ο νεαρότερος συγγραφέας στη λίστα με το έπαθλο των 50.000 λιρών.

«Μου αρέσουν βιβλία γεμάτα ιδέες που δραστηριοποιούν και διασκεδάζουν», δήλωσε ο ίδιος στο BBC. Ο πρόεδρος των κριτών, ο πρώην πολιτικός Michael Portillo, δήλωσε ότι ήταν το καλύτερο διήγημα από πολλές απόψεις.

Ο Αραβίντ Αντίγκα πήρε το έπαθλο από τους υπολοίπους πρωτοεμφανιζόμενους διεκδικητές αλλά και από το φαβορί της φετινής χρονιάς, τον Σεμπάστιαν Μπάρι.

«The White Tiger», ένα παραμύθι δύο Ινδών, αφηγείται την ιστορία του Μπαλράμ, του γιου ενός εργάτη που σύρει χειροκίνητο ταξί στην ενδοχώρα. Μέσα από το βιβλίο διαδραματίζεται το ταξίδι του στην επιτυχία με αφετηρία ένα μαγαζί που πουλάει τσάι.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το έργο του περιγράφει την Ινδία του σήμερα και περιλαμβάνει τη διαφορά όσων έχουν επιτύχει και όσων δεν τα κατάφεραν και προσθέτει: «Υπάρχει κάτι υπαρξιακό στην καρδιά αυτού του βιβλίου. Είναι μια αναζήτηση για ελευθερία από κάθε περίσταση, μέσα στην οποία βρίσκεις τον εαυτό σου».

Τη στιγμή της ανακοίνωσης του νικητή στο Λονδίνο, ο κ. Michael Portillo δήλωσε: «Τα κριτήρια μου βασίζονταν στο αν κατάφερε αυτό το βιβλίο να με συγκλονίσει και αν τα υπόλοιπα το κατάφεραν αυτό όπως η «Λευκή Τίγρης». Επίσης, πρόσθεσε ότι το έργο ήταν αυθεντικό στην παρουσίαση της σκοτεινής πλευράς της Ινδίας. «Το διήγημα αυτό είναι τέλειο από πολλές απόψεις. Είναι δύσκολο να βρει κανείς δομικές ατέλειες», τόνισε.

Ο Αντίγκα είναι ο τέταρτος πρωτοεμφανιζόμενος μυθιστοριογράφος που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο. Ο ίδιος υπήρξε ανταποκριτής του περιοδικού «Time» και έχει επίσης γράψει για τις εφημερίδες «Independent» και «Sunday Times». Το βραβείο του αφιέρωσε στους ανθρώπους στο Νέο Δελχί.

Τώρα, η νίκη του αυτή θα του προσφέρει αναγνωρισιμότητα και αύξηση στις πωλήσεις. Μάλιστα, του έδιναν πιθανότητες επτά προς ένα για την πρωτιά, ενώ το φαβορί είχε επτά προς τέσσερα. Βέβαια, κανένα φαβορί δεν έχει επικρατήσει από το 2002 με τον Ιαν Μαρτέλ.

Η τελετή απονομής για το βραβείο Booker, που τιμά το καλύτερο μυθιστόρημα γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα από συγγραφέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία ή τις χώρες της Κοινοπολιτείας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028