9/1/09

Φρίντα Μπιούμπι, η δημοσιογράφος των μεγάλων μπεστ σέλερ

Πρώτα ήταν το όνομά της. Φρίντα Μπιούμπι. Ασυνήθιστο, κοσμοπολίτικο, μυστηριώδες. Και φυσικά αυτό το νέο (στην Ελλάδα) είδος δημοσιογραφίας που υπηρέτησε ήδη από τη δεκαετία του ’70, ένας γοητευτικός συνδυασμός βιογραφίας, ρεπορτάζ και δημοσιογραφικής έρευνας.

Η Φρίντα Μπιούμπι έφυγε από κοντά μας την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου. Ηταν 70 ετών. Κι αν σήμερα μοιάζουν μακρινές οι ημέρες της «δόξας», όταν τα βιβλία της γίνονταν μπεστ σέλερ, το πέρασμα της Φρίντας Μπιούμπι από τη ζωή της Αθήνας υπήρξε δυναμικό, σε εποχές που οι γυναίκες-δημοσιογράφοι δεν ήταν μια αυτονόητη ιδιότητα.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1938 έφυγε μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών της σπουδών για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, φοιτώντας στο Τμημα Δημοσιογραφίας, μπήκαν οι βάσεις για το είδος της δημοσιογραφίας που θα ακολουθούσε. Εκεί ξεκίνησε και τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία, συνεργαζόμενη με διάφορα έντυπα, ενώ από το 1967 δίνει ανταποκρίσεις για το περιοδικό «Γυναίκα». Στις Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησε δύο παιδιά. Το 1973 επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεχίζει τη συνεργασία της με το περιοδικό «Γυναίκα», δημοσιεύοντας έρευνες, σχόλια, χρονογραφήματα και ελεύθερο ρεπορτάζ. Το 1974 συνεργάζεται με το περιοδικό «Τετράδιο» και στη συνέχεια με την εφημερίδα «Αθηναϊκή», ενώ από το 1974-1976 με την «Καθημερινή» και από το 1976 με το «Βήμα» και τον «Ταχυδρόμο». Επίσης, είχε διατελέσει διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης του «Reader’s Digest».

Το αφοσιωμένο της κοινό θα διευρυνθεί με τις πρώτες της μεγάλες εκδοτικές επιτυχίες. Οπως τη δημοσιογραφική καταγραφή των τελευταίων χρόνων της Ελλης Λαμπέτη (Ελλη Λαμπέτη, Η Τελευταία Παράσταση) ή την επώδυνη πορεία του σχεδιαστή μόδας Μπίλι Μπο προς τον θάνατο («Και το όνειρο πάγωσε»). Αλλα της βιβλία: «Θηλυκό-Αρσενικό», «Δεκατρία Φεγγάρια Μετά», «Σχέσεις Οργής», το δίγλωσσο «Γίγαντες Ακοίμητοι και Αλογα Φτερωτά» και «Μελίνα: Μια Θεά με τον Διάβολο». Τα τελευταία χρόνια μοίραζε τον χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και στο σπίτι της σ’ ένα μεσαιωνικό χωριό της Τήνου. Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο ύστερα από δική της προσωπική επιθυμία.

VIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028