30/1/09

Μια ταινία και ένα βιβλίο για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο

Ο σκηνοθέτης Παντελής ΒούλγαρηςΈνα βιβλίο και μία ταινία με αντικείμενο το ευαίσθητο θέμα του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών (Beaux Arts). Πρόκειται για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Ψυχή Βαθιά, που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το φθινόπωρο, και για το μυθιστόρημα του πρέσβη Σπύρου Λαμπρίδη Οι Δράκοι, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2008.

Τους δύο δημιουργούς συνδέει, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, το «κοινό πάθος να ερευνήσουν αυτή την τραγική πλευρά της ελληνικής ιστορίας», παραθέτοντας τα γεγονότα μέσα από την οπτική γωνία και των δύο πλευρών, αλλά και μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που πολέμησαν την περίοδο 1946-1949.

Ψυχή Βαθιά ήταν χαιρετισμός των ανταρτών στον εμφύλιο. Παρουσιάζοντας το νέο του κινηματογραφικό έργο ο Π.Βούλγαρης τόνισε ότι πρόκειται για μια ταινία που θέλει να μιλήσει λιτά, ψύχραιμα και ήπια για την περίοδο αυτή. «Ένα ρέκβιεμ για τους αφανείς και τους άκλαυτους εικοσάχρονους του εμφυλίου» κατά τον Βούλγαρη.

Οι κεντρικοί ήρωες της ταινίας είναι δύο αδέλφια, βοσκόπουλα της Πίνδου. Ο 17χρονος Ανέστης και ο 15χρονος Βλάσης που επιστρατεύονται χωρίς τη θέλησή τους. Ο Ανέστης στον Εθνικό Στρατό και ο Βλάσης στο Δημοκρατικό Στρατό, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από το καμίνι των επιχειρήσεων τον τελευταίο 1,5 χρόνο του εμφυλίου.

«Αναρωτιέμαι σε ποια παράταξη θα είχα ταχθεί, αν είχα γεννηθεί 10 χρόνια νωρίτερα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Π.Βούλγαρης και συμπλήρωσε: «Η ενοχή και το τραύμα αυτού του πολέμου εξακολουθεί να υπάρχει. Ένιωσα την ανάγκη να προσπαθήσω να μάθω και να καταλάβω τα κίνητρα αυτού του πολέμου».

Παρόμοια, κατά κάποιο τρόπο, προσέγγιση στον ελληνικό εμφύλιο έχει και ο πρέσβης Σ.Λαμπρίδης στο βιβλίο του Οι Δράκοι. Γιος ανθυπολοχαγού του Εθνικού Στρατού κατά την περίοδο του εμφυλίου, ο Σ.Λαμπρίδης παραθέτει στο βιβλίο του αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιο του πατέρα του κατά την περίοδο των μαχών, αλλά και τις μαρτυρίες ανθρώπων είτε της μίας είτε της άλλης πλευράς.

Κορυφαία στιγμή του βιβλίου είναι αυτή που το κεντρικό πρόσωπο, ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Μυρτιδιώτης, φέρνει σε επαφή τον πατέρα του, στρατηγό Νέστορα Μυρτιδιώτη, με τον άνθρωπο που κάποτε τον αιχμαλώτισε και την ύστατη στιγμή του χάρισε τη ζωή, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, ο οποίος, μετά από εξήντα χρόνια, συναντά τον ανθυπολοχαγό που αιχμαλώτισε, και με μεγάλη συγκίνηση του επιστρέφει το περίστροφο που του είχε πάρει λάφυρο.

«Δράκοι είναι αυτή η γενιά του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σ. Λαμπρίδης. «Μια γενιά δράκων από κάθε άποψη. Στην ψυχή, στα ιδανικά, στις επιλογές και στις αντοχές. Μια γενιά που έβαζε μπροστά το εμείς, αντί του εγώ» τόνισε ο Σ.Λαμπρίδης μιλώντας για το βιβλίο του.

Τόσο στην ταινία, όσο και στο βιβλίο, οι άγριες σκηνές των μαχών έρχονται σε μόνιμη «αντίθεση» με την απέραντη ομορφιά του ελληνικού τοπίου και των βουνών της βόρειας Ελλάδας. Οι πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας του τόπου μας εκτυλίχθηκαν στα πιο μαγικά σε ομορφιά μέρη της Ελλάδας, όπως ο Γράμος, το Βίτσι, οι Πρέσπες και η Καστοριά, σημείωσαν οι κ.κ. Βούλγαρης και Λαμπρίδης.

Στην ταινία Ψυχή Βαθιά θα δούμε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς, ντόπιους της περιοχής της Καστοριάς και της δυτικής Ελλάδας. Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους πρωτοεμφανιζόμενους Χρήστο Καρτέρη, Γιώργο Αγγέλκο και Αννα Παρτσάνη, αλλά και γνωστούς ηθοποιούς όπως ο Βαγγέλης Μουρίκης, ο Γεώργιος Συμεωνίδης, η Βικτώρια Χαραλαμπίδου, κ.ά. Ο Θανάσης Βέγγος συμμετέχει επίσης στην ταινία με ένα μικρό, χαρακτηριστικό ρόλο.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028