28/1/09

Η πολιτεία απαξιώνει τη Διδώ Σωτηρίου;

Το υπουργείο Παιδείας, σαν «απάντηση» στο βιβλίο Ιστορίας της Μαρίας Ρεπούση, μοίρασε πέρυσι στα σχολεία 110.000 αντίτυπα των «Ματωμένων Χωμάτων». Σήμερα βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες

Το υπουργείο Παιδείας «τιμά» τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου προσβάλλοντας τη φήμη της

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου. Είδε το πρώτο φως της ημέρας στις 18 Φεβρουαρίου του 1909 στο Αϊντίνι της Μικράς Ασίας. Γι' αυτή την επέτειο το υπουργείο Πολιτισμού και οι φορείς του δεν έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής καμία εκδήλωση. Οσο για το υπουργείο Παιδείας κρατά αδιάθετα στις αποθήκες του 110.000 αντίτυπα του βιβλίου της «Ματωμένα Χώματα». Ελλείψει σχολικών βιβλιοθηκών, όπως υποστηρίζει.

Πέρυσι τον Μάρτιο, μετά τις διαμάχες που είχαν ξεσπάσει με το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, το υπουργείο μοίρασε στα σχολεία 110.000 αντίτυπα. Δύο μήνες μετά, τον Μάιο, τα μάζεψε και τα στοίβαξε σε αποθήκες.

Για το ζήτημα αυτό διαμαρτυρήθηκε με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας αρχές Δεκεμβρίου 2008 ο ανιψιός της Διδώς Σωτηρίου, Νίκος Μπελογιάννης, με την ιδιότητα του γενικού κληρονόμου της. Στην επιστολή του σημείωνε ότι η απόφαση του (τότε) υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη για αποθήκευση του βιβλίου ήταν συνώνυμη με την καταστροφή του. «Απαξιώνεται το έργο της Διδώς Σωτηρίου από την επίσημη πολιτεία», υπογράμμιζε. Και ζητούσε «να αποκατασταθεί η επελθούσα προσβολή στο πρόσωπο και τη φήμη της». Ο υπουργός εν τω μεταξύ άλλαξε. Εχουν, όμως, περάσει κοντά δύο μήνες και απάντηση δεν έλαβε ούτε από τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.

Για την επέτειο πάντως των 100 χρόνων από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου μπορεί να μη νοιάστηκε το ΥΠΠΟ, αλλά φρόντισε το εκδοτικό «σπίτι» της, ο «Κέδρος».

Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει κείμενό της που βρέθηκε κρυμμένο στο σοβατεπί του διαμερίσματός της, επί της οδού Κοδριγκτώνος. Το είχε κρύψει η ίδια. Ανακαλύφθηκε κατά τις εργασίες επισκευής του διαμερίσματος όταν η Διδώ Σωτηρίου το δώρισε στην Εταιρεία Συγγραφέων.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Στα πρώτα βήματα του ψυχρού πολέμου, 1945- 1947» και περιλαμβάνει μια μελέτη, η οριστική μορφή της οποίας είχε χαθεί. Την έφαγαν τα ποντίκια, σύμφωνα με τη Διδώ Σωτηρίου, που ήταν εν ζωή όταν βρέθηκαν τα ξεχασμένα χειρόγραφα της συνοπτικής μορφής της.

Η έκδοση θα συμπληρωθεί με 29 (από τα 174) άρθρα της δημοσιευμένα στον «Ριζοσπάστη» εκείνης της περιόδου. Ενα από αυτά αποτέλεσε αιτία για τη διαγραφή της από το ΚΚΕ, λόγω της διαμάχης της με τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Ο «Κέδρος» κυκλοφόρησε επίσης σε συλλεκτική έκδοση τα «Ματωμένα Χώματα» και πρόκειται να εκδώσει ακόμη δύο βιβλία της: το ημιτελές μυθιστόρημα «Τα παιδιά του Σπάρτακου» και ένα βιβλίο για τη σχέση του συγγραφέα με το κοινό του.

via

Ουδέποτε εδόθη εντολή επιστροφής των βιβλίων, απαντά το ΥΠΕΠΘ

    Με την υπ’ αριθ. 16231/Γ1/6-2-2008 απόφαση του αρμοδίου Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και με την υπ’ αριθ. 23545/Γ1/25-2-2008 εγκύκλιο του αρμόδιου Διευθυντή Σπουδών Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Ε.Π.Θ., το βιβλίο της συγγραφέως Διδούς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα», απεστάλη στις σχολικές βιβλιοθήκες όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας, σε αριθμό αντίστοιχο των μαθητών που φοιτούν στη ΣΤ’ τάξη, με σκοπό να δίδεται στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς στους μαθητές της εκάστοτε ΣΤ’ τάξης, οι οποίοι θα μπορούν να το χρησιμοποιούν και να το μελετούν ως το τέλος της και να επιστρέφεται, προς χρήση των μαθητών του επόμενου σχολικού έτους.

    Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα να επωφεληθούν του βιβλίου και οι μαθητές των επόμενων σχολικών γενεών.

    Ουδέποτε εδόθη εντολή επιστροφής των βιβλίων στις αρμόδιες διευθύνσεις και τους διευθυντές των σχολικών μας μονάδων και ουδεμία περίπτωση επιστροφής των βιβλίων έχει αναφερθεί στον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων.

    Συνεπώς τα βιβλία υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των δημοτικών σχολείων της χώρας και είναι στη διάθεση των μαθητών της ΣΤ’ τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028