21/1/09

Βραδιές βιβλίου στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Αφιέρωμα στο βιβλίο «Η κλεμμένη εξίσωση»του Μαρκ Άλπερτ

Mε αφιέρωμα στο «απόλυτα επίκαιρο θρίλερ για την θεωρία των πάντων», στο βιβλίο «Η κλεμμένη εξίσωση» του συγγραφέα Μαρκ Άλπερτ (εκδόσεις Τραυλός) συνεχίζονται τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 19:45 οι «Βραδιές βιβλίου» που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο).

Στο πετυχημένο αυτό επιστημονικό θρίλερ θα αναλάβουν να μας «ξεναγήσουν» οι: Δρ. Ελένη Χατζηχρήστου, Αστροφυσικός, Επιστημονική Συνεργάτις Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και ο Δρ. Ηλίας Βαγενάς Ερευνητής Κέντρου Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών Ακαδημίας Αθηνών.

H συζήτηση θα ξεκινήσει από την αφοπλιστική απορία του συγγραφέα Μαρκ Αλπερτ, απορία που έδωσε την αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου:

άραγε τι θα έκανε ο Αϊνστάιν αν είχε ανακαλύψει τη Θεωρία των Πάντων, ενοποιώντας τη γενική σχετικότητα με την κβαντική θεωρία; Θα την παρέδιδε (μαζί με τις επιπτώσεις της) στην ανθρωπότητα, ή θα την έπαιρνε στον τάφο του;

Ακόμη θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον πετυχημένο τρόπο με τον οποίο ένα αστυνομικό μυθιστόρημα συνδέεται με τα Μαθηματικά και τη Φυσική, την Θεωρία των Πάντων και το Πείραμα του Cern, δημιουργώντας ένα εκλαϊκευμένο επιστημονικό – λογοτεχνικό βιβλίο που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι o συγγραφέας του βιβλίου Μαρκ Αλπερτ, σπούδασε αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Σήμερα, εργάζεται ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Scientific American. Αποκλειστική του απασχόληση είναι να επιλέγει ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα και να απλοποιεί δύσκολες επιστημονικές έννοιες όπως τη θεωρία χορδών, τις πολλές διαστάσεις, τα παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική θεωρία και τη σχετικότητα.

Οι βραδιές βιβλίου που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι μία σειρά από φιλικές συναντήσεις για όσους αγαπούν το βιβλίο και επιθυμούν μέσα από το διάβασμα να προσεγγίσουν την επιστήμη. Μία φορά το μήνα, ένα επιστημονικό βιβλίο, επιλεγμένο από τα μέλη της Βιβλιοθήκης, «ζωντανεύει» μέσα από συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και του συγγραφέα ή εισηγητών με ειδικές γνώσεις πάνω στα θέματα που πραγματεύεται το συγκεκριμένο βιβλίο.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, αλλά η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη λόγω περιορισμένων θέσεων. Σε περίπτωση εξάντλησης των θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 9469631-32 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 8.30-20.00, Παρασκευή: 8.30-15.00, Σάββατο:8.30-14.00).

Ώρα προσέλευσης: 7.30 μ.μ. Ώρα έναρξης: 7.45 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028