17/1/09

Η αιώνια επιστροφή του Εντγκαρ Αλαν Πόε

Το «παγκόσμιο χωριό» και τα μίντια ετοιμάζονται να υποδεχτούν τη μεγάλη επέτειο. Στις 19 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννηση του πιο «φωτεινού-σκοτεινού» πνεύματος της νεωτερικότητας, όταν ο Εντγκαρ Αλαν Πόε έβλεπε το φως του κόσμου, στο έργο του οποίου δεν θα ήταν «ποτέ πια!» όπως παλιά. Οπως χρονολογία γέννησης και θανάτου (1809-1849) συμπίπτουν κυκλικά, κάθε αναφορά σε αυτόν εμπεριέχει και προϋποθέτει αναπόδραστα η μία την άλλη. Εφέτος ο «οίκος του Πόε» θα φωταγωγηθεί με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και επιβλητικότητα, όπως αρμόζει στον οικοδεσπότη του, που εδώ και δύο αιώνες μάς ξεναγεί στα άδυτα της ψυχής και τους λαβύρινθους της σκέψης, έχοντας συμφιλιωθεί εξ αρχής «με το μηδέν και το άπειρο» της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στο επίθετό του (Poe, poetics, poem), ποιητική και ποίηση κατοικοεδρεύουν για να δημιουργήσουν ένα «όνειρο μέσα σ’ ένα όνειρο», αν θυμηθούμε και το διπλό άλμπουμ του Αλαν Πάρσον, «Ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας». Στο πολυσχιδές και ογκώδες έργο του, ο άνθρωπος δια-σχίζει κόσμους, πραγματικούς και φανταστικούς, δρόμους και ωκεανούς, έρωτες και εγκλήματα, οίκους ξεπεσμένους και τοίχους-τάφους, εξιχνιάζει φόνους, λύνει κρυπτογράμματα, αναζητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης και τα φτερουγίσματα της ψυχής, θνήσκουσας ή παλλόμενης. Ηδη, οι πόλεις που σχετίζονται με τον Εντγκαρ Αλαν Πόε (το Ρίτσμοντ, όπου στεγάζεται Μουσείο Πόε, η γενέτειρα Βαλτιμόρη, η Νέα Υόρκη κ.ά.), αλλά και η δημόσια σφαίρα, από τα έντυπα μέχρι το Διαδίκτυο (μεταξύ άλλων: eapoe200.blogspot.com, nevermore 2009.com, poe200th.com), προετοιμάζονται μεθοδικά για τις επετειακές εκδηλώσεις, ενώ συνέδρια και εκδόσεις, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, θα πλαισιώσουν το «έτος Πόε».

Η αρχή πάντως έγινε από τη «Zeit» (31.12.2008), που αφιερώνει ολόκληρο το Feuilleton στον Εντγκαρ Αλαν Πόε, μαζί με μία ολοσέλιδη συνέντευξη με τον παραγωγό του Χόλιγουντ, Ρότζερ Κόρμαν, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του οκτώ ταινίες τρόμου, βασισμένες σε έργα του Αμερικανού κλασικού.

Παράλληλα, δύο θεατρικές σκηνές στη Γερμανία ετοιμάζονται να υποδεχτούν το «Ετος Πόε». Στις 29 Μαρτίου, στο Αντμιράλσπαλάστ του Βερολίνου, θα ανέβει σε παγκόσμια πρώτη, σε μορφή μιούζικαλ, η παράσταση «Η πτώση του οίκου των Ασερ», μια παραγωγή του Ερικ Γούλφσον, μέλους του «Αλαν Πάρσον Πρότζεκτ», που θα μεταφερθεί αργότερα και στο Μόναχο, ενώ το Sturmtheater του Ρόιτλινγεν θα παρουσιάσει σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Φραντς Κλάφκε, την «Κάθοδο στο Μάλστραϊμ» και το «Πηγάδι και το εκκρεμές». Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, αλλά και αγωνία, αντάξια του δημιουργού.

Του Κωστα Θ. Καλφοπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028