11/1/09

Ψηφιοποίηση κειμηλίων του Ε. Χεμινγουέι

Πάνω από 3.000 ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, Ερνεστ Χεμινγουέι, που φυλάσσονται στο σπίτι - μουσείο «Φίνκα Βίχια» στην Αβάνα, πρόκειται να ψηφιοποιηθούν, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους μελετητές και τους απλούς αναγνώστες να γνωρίσουν περισσότερα για τον κορυφαίο δημιουργό και το έργο του.

Τα ντοκουμέντα που θα ψηφιοποιηθούν δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ στο παρελθόν, ενώ μεταξύ τους βρίσκεται ο επίλογος του μυθιστορήματος για τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», καθώς και το σενάριο της ταινίας «Ο γέρος και η θάλασσα» που βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο. Επίσης περιλαμβάνονται ντοκουμέντα που σχετίζονται με την υπόθεση του Χεμινγουέι περί των περιπολιών γερμανικών υποβρυχίων στις ακτές της Κούβας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πεποίθηση που τον οδήγησε να εξοπλίσει ο ίδιος ένα πλοίο προς αναζήτησή τους.

Η «Φίνκα Βίχια» είναι το σπίτι όπου έμενε ο Χεμινγουέι από το 1939 έως το 1960, στην κορυφή ενός λόφου στο προάστιο Σαν Φρανσίκο ντε Πάουλα, στην Αβάνα, όπου έγραψε πολλά από τα αριστουργήματά του. Το 2007 η κουβανική κυβέρνηση προχώρησε σε ριζική συντήρηση και ανακαίνιση του μουσείου, ώστε να γίνεται πιο άνετη η πρόσβαση του κοινού, αλλά και για να φυλάσσονται καλύτερα τα ντοκουμέντα. Ο όγκος των ντοκουμέντων είναι εντυπωσιακός: Πάνω από 2.000 έγγραφα και 3.000 φωτογραφίες και αρνητικά, καθώς και 9.000 βιβλία, πολλά από τα οποία φέρουν στα περιθώρια ιδιόχειρες σημειώσεις του συγγραφέα. Επίσης φυλάσσονται προσωπικά του αντικείμενα.

Το 2002 υπογράφτηκε μια σημαντική συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ - ακριβέστερα της πλευράς των ΗΠΑ που παλεύει για την άρση του εμπάργκο - για τη συντήρηση αυτών των χιλιάδων σημαντικών κειμηλίων, καθώς και του ξύλινου πλοίου που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας για ψάρεμα και για περιπολίες.

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028