1/2/09

Βίκτωρ Παπαζήσης: «Εφυγε» ένας πρωτοπόρος

Ο εκδότης Βίκτωρ ΠαπαζήσηςΗταν η δεύτερη γενιά ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου, που ξεκίνησε την πορεία του το 1929 από τον Αργύρη Παπαζήση. Ο γιος του, Βίκτωρ, άρχισε να εργάζεται κοντά του, από το 1956, σε ηλικία μόλις 19 χρόνων. Από τότε μέχρι χθες, που άφησε την τελευταία του πνοή στην πολύχρονη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο, ο Βίκτωρ Παπαζήσης ήταν ταυτισμένος με το επιστημονικό βιβλίο, με την προώθηση εκδόσεων που αφορούσαν την κοινωνία, την πολιτική, τις επιστήμες του Ανθρώπου, την οικονομία. Το 1962 ανέλαβε τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου, που έγινε ανώνυμη εταιρεία.

Ο Βίκτωρ Παπαζήσης γεννήθηκε πριν από 72 χρόνια στην Αθήνα και σπούδασε Οικονομικά στην τότε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Ηταν βαθύς γνώστης του χώρου του βιβλίου και ανέλαβε εκδοτικές πρωτοβουλίες που σημάδεψαν ολόκληρες δεκαετίες. Ηταν από τους πρώτους εκδοτικούς οίκους που προσέφεραν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό στοχαστές και διανοητές παγκόσμιας εμβέλειας και καθιέρωσαν στην Ελλάδα το πανεπιστημιακό βιβλίο και το βιβλίο δοκιμίου. Από το 1929, οπότε ιδρύθηκαν οι εκδόσεις «Παπαζήση», μέχρι σήμερα, έχουν εκδώσει περίπου 5.000 τίτλους σ’ έναν δύσκολο εκδοτικά τομέα, όπως οι επιστήμες του Ανθρώπου.

Τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, το 1969, ο Βίκτωρ Παπαζήσης συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς, βασανίστηκε, δικάστηκε για τη συμμετοχή του στη Δημοκρατική Αμυνα και έμεινα φυλακισμένος μέχρι το καλοκαίρι του 1973. Την περίοδο εκείνη ο εκδοτικός οίκος, αγνοώντας τη λογοκρισία και τις απειλές της δικτατορίας, συνέχισε να εκδίδει πολιτικά βιβλία. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια το βάρος των εκδόσεων επωμίστηκαν η γυναίκα του Βίκτωρα, Ισαβέλλα Παπαζήση (που χάθηκε κι εκείνη πριν από λίγα χρόνια) και ο Δήμος Μαυρομμάτης.

Μετά τη μεταπολίτευση, και πριν τον περιορίσουν τα προβλήματα της υγείας του, ασχολήθηκε ενεργά με τον συνδικαλισμό στον χώρο του Βιβλίου από διάφορες θέσεις και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου. Ηταν, επίσης, πρόεδρος και μέλος των διοικητικών συμβουλίων πολλών κινήσεων, πολιτικών ή πολιτιστικών, ενώ αρθρογραφούσε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

 Ολγα Σελλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

(C) ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 & Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970
fax 22610.81028